“UMAŠKI FOTOALBUM” – stručno vodstvo izložbe u Tjednu grada Umaga

U sklopu obilježavanja ovogodišnjeg Tjedna grada Umaga posjetitelji su između ostalog imali priliku prisustvovati stručnom vođenju kroz izložbu “UMAŠKI FOTOALBUM”  održanom u subotu 7. svibnja u prostorijama Muzeja grada Umaga.

Ravnateljica muzeja, kustosica i restauratorica Biljana Bojić pojasnila je da je ova izložba ostvarena projektom Muzeja uz potporu grada Umaga, ali i uz pomoć brojnih žitelja Umaga koji su izložbu obogatili fotografijama i razglednicama iz privatnih zbirki i obiteljskih albuma sakupljenih u posljednja dva mjeseca, dajući nam tako uvid u prisnu vezu između grada i njegovih građana.

IMG_3168

Ovom izložbom koja nam kazuje kako se fotografija razvijala u Umagu, predstavljene su fotografije i fotografi Umaga od kraja 19. stoljeća do šezdesetih godina 20. stoljeća, te osim fotografija i razglednica, izložba uključuje i filmske materijale te fotografske atelijere poslijeratnog Umaga i njihovu opremu. Dio izloženog materijala potječe iz koparskog arhiva te arhiva Foto kluba Zagreb, ali i iz časopisa “Umago viva” kojeg izdaju esuli iz Trsta “Famiglia Umaghese” od 1972. godine i koji izlazi dva puta godišnje. Kako je Umag u tri navrata gubio svoju vrijednu arhivsku građu, ovaj časopis koji sadrži dokumente, fotografije i svjedočanstva stanovnika ovog kraja u protekla dva stoljeća, svojim sadržajem nudi dragocjeni doprinos proučavanju povijesti grada Umaga.

Blizina Trsta pogodovala je tome da fotografija na istarsko područje stigne nedugo nakon pariškog izuma dagerotipije, te se pojavljuju prvi putujući fotografi snimajući do tada neotkrivene krajolike Istre, a fotografski se bilježe i prva vjenčanja te stvaraju grupne fotografije građana na raznim proslavama.

IMG_3178

Razvoj fotografije u Umagu možemo pratiti i preko “Zbirke razglednica” Muzeja grada Umaga koja je utemeljena 2006. godine i danas sadrži 150 razglednica. Zbirka je zaštićena kao kulturno dobro Republike Hrvatske upisom na nacionalnu Listu zaštićene kulturne baštine. Cilj prikupljanja razglednica je pohranjivanje vizualnog povijesnog sjećanja i poštanskog materijala kao izvora za proučavanja povijesti pošte, urbanizma, fotografije, mode, običaja te posebice turizma u Umagu i njegovoj okolici. Nije moguće točno ustanoviti kada se pojavila prva umaška razglednica, no najstarija pronađena razglednica Umaga je ona iz 1898. godine, kada su u opticaju bile pozdravne dopisnice s ilustracijom na prednjoj strani pored koje se pisala poruka. Razvojem grafičkih tehnika svjetlotiska, litografije i kromolitografije na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, te potom pronalaskom fotografije, ubrzava se razvoj razglednice kao idealnog promicatelja turizma.“

Izložba “Umaški fotoalbum” predstavlja i rad slavnih fotografa koji su djelovali na ovom području i čiji je doprinos istraživanju povijesti Umaga nemjerljiv, te su tako spomenuti autori kao što je Alfredo Pettener, Libero Pizzarello, Vilko Zuber, Mladen Grčević, Alojz Orel, Đuro Griesbach, Rudolf Vukšić, Nikola Dželetović, Ivan Medar i Drago Rendulić.

IMG_3zorki 202Posebno zanimljivi dio izložbe predstavlja i fotografska oprema iz umaških atelijera, od kojih su spomenuti Foto Lale, Foto Studio, Foto Istra, Foto Danica, te posebno Foto Centar Umag koji je osnovala i vodila legendarna umaška fotografkinja Katica Čović Jurjak i koji na istoj adresi djeluje od 1953. godine do danas.

Posjetitelji su se pomno proučavajući izložene fotografije rado prisjećali događaja, ljudi, života Umaga uz obećanje da će prolistati svoje obiteljske albume u potrazi za novim zanimljivim izlošcima.

Ravnateljica Biljana Bojić naglasila je da je ova izložba poslužila za „mapiranje stanja“ te da će uz pomoć svih zainteresiranih za sudjelovanje u ovoj inicijativi zasigurno iznjedriti nove projekte u cilju očuvanja sjećanja i razumijevanja života ovog područja nekad i sada.

Izložbu je moguće razgledati do 5. lipnja.

IMG_3208

Tekst Marko ŠORGO

Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


3 + = 11

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum