Koncert Zagrebačke filharmonije u Pazinu

Povodom Dana Grada Pazina, 2. lipnja s početkom u 19:30 sati, u Velikoj dvorani Spomen doma održat će se koncert Zagrebačke filharmonije – orkestra vrhunskih glazbenika koji već 145 godina predstavljaju Zagreb Hrvatskoj a Hrvatsku svijetu.

Ulaz na koncert je besplatan, uz obaveznu rezervaciju mjesta.

Zf_grupna2-500x342

Povijest Zagrebačke filharmonije usko se veže uz povijest Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Ivan pl. Zajc svakako je dominantna figura u vremenu druge polovice 19. stoljeća, kada u okviru kazališta organizira tzv.quodlibete – koncertne izvedbe odlomaka iz opera, uvertira, a kasnije i cijelih simfonija. Prvi quodlibet naslovljen „philharmonički koncert“ održan je 8. travnja 1884. godine. Već desetak godina kasnije održavaju se simfonijski koncerti pod vodstvom Stjepana Miletića, dok 1919., na poticaj Dragutina Aranyja, članovi kazališnog orkestra osnivaju Filharmoniju kazališnog orkestra, koja se od 1920. godine zove Zagrebačka filharmonija. Kaotično vrijeme Drugog svjetskog rata značajno je usporilo razvoj ovog orkestra, no poratno razdoblje uzdiglo ga je na razinu koju održava i danas.

logo-zf-page-001Kroz vodstva Friedricha Zauna (1948–56), Milana Horvata (1956–70), Lovre pl. Matačića (1970–81), Mladena Bašića (1970–81) i Pavle Dešpalja (1981–85), da nabrojimo samo neke, orkestar se razvio u egzemplarno hrvatsko glazbeno tijelo koje je priznato u zemlji i inozemstvu.

Danas je Zagrebačka filharmonija vodeći hrvatski simfonijski orkestar i svojevrstan izaslanik izvrsnosti hrvatskog muziciranja u svijetu.

Karte se mogu rezervirati u Pučkom otvorenom učilištu, Šetalište Pazinske gimnazije 1 (SPomen dom), ili telefonom na 052 624 333.

Leave a Reply


− 5 = 4

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum