Konferencija „Glazba pokreće Europu“ na 50. MIDEMU

Od 3. do 6. lipnja 2016. u Cannesu, Francuska, održan je jubilarni, 50. po redu MIDEM, ključni svjetski sajam glazbene industrije na kojem se ove godine okupilo preko 4.400 sudionika iz 85 zemalja svijeta. Ovaj međunarodni B2B (business to business) događaj posvećen je ocjeni suvremenog glazbenog trenutka i okruženja, s izložbenim dijelom, konferencijama, natjecanjima, umrežavanjem i živim nastupima više od 100 renomiranih svjetskih glazbenika. MIDEM je mjesto gdje se susreću skladatelji, novi glazbeni talenti, najnovije tehnologije i brandovi kako bi zajedno obogatili strastvenu vezu između ljudi i glazbe, preobrazili angažman publike i sklopili nove poslovne veze. Prema godišnjem izvješću agencije IFPI, nakon dvije dekade opadanja, 2015. godina je za snimljenu glazbu bila prijelomna – mjerljivi prihodi su globalno rasli, potrošnja glazbe je svugdje eksplodirala, a po prvi put su prihodi od digitalnih sadržaja (s 45%) premašili one od fizičkih formata (čiji je udio u ukupnim prihodima od glazbe bio 39%), što pokazuje da se glazbena industrija prilagodila digitalnom vremenu i postaje snažnija i fleksibilnija. Ukupni prihodi od glazbe porasli su za 3,2 posto, na 15 milijardi američkih dolara, što je prvi značajan rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine u gotovo dva desetljeća. Na konferenciji su se mogla čuti i optimistička predviđanja prema kojima bi za 20 godina globalni prihod od glazbe mogao iznositi čak 100 milijardi američkih dolara.

midemU svom zaključnom govoru Jérôme Delhaye, voditelj poslovne platforme Read MIDEM, ovako je ocijenio ovogodišnji sajam: “Povećanje broja nacionalnih paviljona i broja zemalja koje su zastupljene u Cannesu je svjedočanstvo o internacionalizaciji glazbene industrije. Međunarodna dimenzija glazbenog ekosustava bila je središnja tema MIDEMA, jer smo razgovarali o novim strategijama za prekogranično poslovanje i razmatrali najbolje globalne prakse u digitalizaciji, marketingu i monetizaciji glazbe.”

Uz ostale, u organizaciji Kreativne Europe (okvirnog programa EU Komisije za podršku kulturi i audio-vizualnim sektorima) u sklopu sajma održana je i konferencija pod naslovom „Glazba pokreće Europu“. Glavni cilj te konferencije bio je utvrditi što EU može učiniti za glazbeni sektor putem svojih politika i programa financiranja. Naime, utjecaj ubrzanih tehnoloških promjena na ovaj sektor koji je izgrađen na malim i srednjim poduzećima, zahtijeva da se u skladu s vremenom kreću i politike koje se na njega odnose, te pokrenu nove strategije njegova razvoja.

U posljednjih nekoliko mjeseci, Europska komisija organizira radionice s predstavnicima glazbenog sektora kako bi prikupila njihove  stavove o izazovima s kojima se industrija suočava. Na konferenciji su predstavljeni dosadašnji zaključci s tih susreta, a ključne teme rasprava bile su: profesionalni razvoj umjetnika; poduzetništvo, inovacije i start-up u glazbi; glazbeni podaci i meta-podaci u globalnom digitalnom okruženju, te cirkulacija i distribucija europskog repertoara.

Priredila D. KNAPIĆ

Leave a Reply


+ 8 = 16

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum