Motovun Film Festival: Nagrada „50 godina“ Nenadu Puhovskom

Ove godine Motovun Film Festival nagradu za pedesetogodišnji doprinos filmskoj umjetnosti dodjeljuje jednom od najagilnijih filmaša u Hrvatskoj, redatelju, producentu, profesoru na Akademiji dramske umjetnosti, direktoru najvećeg regionalnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, neumornom Nenadu Puhovskom.

puhovskiNenad Puhovski je još kao srednjoškolac 1965. godine počeo snimati prve amaterske filmove, a jedan od njih „I bi veče, I bi jutro, dan sedmi“ (u kooautostvu s Darkom Tralićem), donio mu je pregršt nagrada na tadašnjim omladinskim festivalima. Profesionalni rad počinje 1973., od kada kao redatelj potpisuje više od 250 filmskih i televizijskih produkcija. Radio je i u kazalištu (najviše je traga ostavio osamdesetih u zagrebačkom Teatru &TD), a u to vrijeme počinje predavati na ADU – osnivač je TV katedre i diplomskog studija dokumentarne režije na toj ustanovi. Premda je njegova karijera raznolika i svestrana, današnje generacije filmofila Nenada Puhovskog ponajprije povezuju upravo s dokumentarnim filmom. Pokrećući 1997. produkcijsku kuću Factum, počinje njegov nemjerljivi doprinos ponovnom pokretanju uspavane scene nezavisnog dokumentarnog filma. Nastavljajući na tom tragu, Puhovski realizira još jednu ideju koja će biti prijelomna na domaćoj dokumentarnoj sceni – 2005. osniva festival ZagrebDox, najveći regionalni festival dokumentarnog filma.

 Uz sve ovo, Nenad Puhovski ima bogati autorski opus dokumentaraca u kojem se posebno ističu filmovi o otvorenim ranama društva, temama za čiju je obradu trebala ljudska i umjetnička hrabrost. „Lora – svjedočanstva“, „Paviljon 22“, „Zajedno“ su naslovi koji su pomicali granice dokumentiranja naše neuralgične stvarnosti, a u godini svog “zlatnog” jubileja vratio se s novim filmom „Generacija 68“.

mff_2015_LogoSudbina njegovih radova je bila dvojaka – dok su neki njegovi filmovi (naročito oni o likovnoj umjetnosti) dobivali najviše nagrade u bivšoj državi, Puhovski je istovremeno i jedan od „najkontroverznijih“ naših autora. Njegove su kazališne predstave – Orwellova „1984“ ili Stoppardove „Travestije“ izazivale reakcije CKSKH i ambasade SSSR-a, TV dokumentarac „Mrtva luka“ bio je bunkeriran 15 godina, „Oluja nad Krajinom“ koju je producirao 2001. godine bila je povodom burne saborske rasprave, a autorski filmovi „Lora“ i „Paviljon 22“ su izazvali snažne braniteljske prosvjede koji su eskalirali u zahtjevima da autor napusti zemlju.

Nenad Puhovski se ovom nagradom pridružio klubu motovunskih pedesetgodišnjaka koji su obilježili ne samo hrvatski redatelji i glumci – nego i scenaristi, skladatelji, kaskaderi, animatori, direktori fotografije, montažeri, svi oni bez kojih se čarolija filma ne bi dogodila, svi koji su čitav svoj život živjeli za film. Nekih je godina više slavljenika dijelilo nagradu pa tako „kuća slavnih“ (ili najizdržljivijih) na brdu filmova broji već 25 ljudi koji su, svatko svojim znanjem i specifični talentom, izgradili hrvatsku kinematografiju.

Slaveći ovog ljeta s Nenadom Puhovskim, Motovun Film Festival se vraća na početak jer upravo je Nenad krajem devedesetih bio jedan od osnivača i predavača na Imaginarnoj akademiji u Grožnjanu, gdje se kalila ideja o pokretanju novog festivala u Motovunu. Prve festivalske godine produkcija filmova iz Grožnjana imala je svoj posebni program, pa se Puhovski u prvoj godini festivala pojavljuje kao peterostruki producent.

Motovun Film Festival održat će se od 26. do 30.srpnja., a dodjela ovog priznanja na programu je 28. srpnja.

Izvor

Leave a Reply


6 + 5 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum