OKOSNICA 63. PULSKOG FILMSKOG FESTIVALA – HRVATSKE PREMIJERE, ŽENSKE FILMSKE SNAGE I VAŽNOST SCENARIJA

Predstavljanje 63. izdanja Pulskog filmskog festivala, koji će se održati od 9. do 16. 7. 2016. godine održano je u petak 17. lipnja u Zagrebu. Ravnateljica Festivala Gordana Restović predstavila je organizacijske dosege 63. Festivala. Predsjednik Umjetničkog savjeta Hrvoje Pukšec predstavio je najvažnije informacije o programu, članove ocjenjivačkih sudova i rezultate ankete o najznačajnijim hrvatskim filmovima u posljednjih 25 godina. Tanja Miličić, članica Umjetničkog savjeta najavila je dolazak svjetski poznate redateljice Marte Mészáros te pretpremijeru nove hrvatske serije „Novine“ Dalibora Matanića. O ovogodišnjoj suradnji kroz program Pula PROfessional govorio je Uroš Živanović, voditelj scenarističke platforme Palunko pri Hrvatskom filmskom savezu.

IMG_4139 (1000x667)Ravnateljica Festivala Gordana Restović izrazila je zadovoljstvo organizacijskim pripremama za 63. izdanje nacionalnog filmskog festivala. „Festival je iz godine u godinu sve veći po broju posjetitelja i programa, ali i stručnih suradnika, polaznika radionica i studenata pa je ujedno i zahtjevnija organizacija tako velike i važne filmske manifestacije. Budući da se radi o nacionalnom programu utoliko je veća odgovornost, ali zahvaljujući našem timu vrijednih suradnika i ove ćemo godine omogućiti brojnim filmskim djelatnicima da promoviraju svoja ostvarenja, da se natječu, educiraju, sklapaju nove kvalitetne suradnje i slave filmsku umjetnost, a svim posjetiteljima da dožive jedinstveno iskustvo uživanja u najboljem godišnjem presjeku filmskih ostvarenja pod zvjezdanim nebom u veličanstvenoj pulskoj Areni“, naglasila je Restović.

Uvođenjem svih vrsta dugometražnih filmova i manjinskih koprodukcija ojačala se mogućnost selekcije filmova pa je tako na ovogodišnjem natječaju za Hrvatski program bilo prijavljeno rekordnih 105 filmova. Umjetnički savjet u sastavu Hrvoje Pukšec, predsjednik, te članovi Mike Downey i Tanja Miličić, u selekcijskom procesu odabrao je 16 dugometražnih i 18 kratkometražnih igranih filmova koji čine Hrvatski program 63. Festivala. „Stvari polako sjedaju na svoje mjesto – velik broj prijavljenih filmova, velik broj premijera. Koncept na kojem smo inzistirali u ove naše tri godine očigledno je shvaćen i prihvaćen. To je jasan znak da radimo dobar posao i da hrvatski filmaši itekako znaju što sve za njih znači Pulski filmski festival. Jednostavno – Pula je njihov dom“, izjavio je Hrvoje Pukšec.

PRESICANASLOVNA1706Kroz selekciju u međunarodnom programu Festival ostaje jedan od rijetkih festivala u Hrvatskoj koji traži filmove “bez distributera”. Tako je odabrano i 16 dugometražnih međunarodnih filmova. Pukšec je naglasio da „Festivali moraju otkrivati nove autore, poetike, trendove- moraju nuditi filmove koji nažalost ne dolaze u kina, na VOD platforme ili televiziju“. Govoreći o ostalim filmskim programima 63. Festivala, Tanja Miličić nadodala je da je „Festivalska godina u znaku je ženskih filmskih snaga – izrazito veliki broj selektiranih filmova režirale su žene, retrospektiva je posvećena svjetskoj redateljici Marti Meszarosu koju ugošćujemo te ćemo održati i okrugli stol na temu „Žene u europskom i hrvatskom filmu“ u sklopu Pula PROfessional programa.“

Marta Mészáros, jedna od najznačajnijih svjetskih redateljica, autorica čiji su filmovi obilježavali najvažnije svjetske filmske festivale i čiji je rad uvelike mijenjao svijet u kojem živimo. Prva je žena koja je režirala jedan mađarski film te prva žena dobitnica Zlatnog medvjeda na festivalu u Berlinu. To je tek djelić njene biografije i filmografije, a njenu skicu festival donosi u sklopu ovogodišnjeg programa Retrospektiva.

„Pored aktualnih hrvatskih i međunarodnih filmskih naslova na ovogodišnjem festivalu moći će se pogledati i najbolji filmovi iz recentne hrvatske povijesti. Pulski filmski festival je nakon dvadeset i pet godina samostalne filmske proizvodnje u Hrvatskoj odlučio saznati koji su najbolji filmovi od naše neovisnosti. Popisi najboljih filmova pojavljuju se sporadično i uglavnom dolaze od filmskih kritičara. Mi smo željeli potragu za najboljim hrvatskim filmom u posljednjih četvrt stoljeća malo proširiti i doznati kakva su razmišljanja šireg kruga filmskih profesionalaca“, pojasnio je Pukšec.

IMG_4257 (1000x667)„Članovi strukovnih udruga (Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatsko društvo filmskih kritičara, Hrvatska udruga filmskih snimatelja i Hrvatska udruga producenata) glasali su za svoje favorite i u potrazi za pet najboljih filmova došli smo do njih sedam (zbog jednakog broja bodova). Tih sedam veličanstvenih čini program ovogodišnje pulske Kinoteke: „Što je Iva snimila 21. listopada 2003.?“ Tomislava Radića (Velika zlatna arena i 3 Zlatne arene), „Nebo sateliti“ Lukasa Nola (4 Zlatne arene), „Crnci“ Gorana Devića i Zvonimira Jurića (3 Zlatne arene), „Fine mrtve djevojke“ Dalibora Matanića (Velika zlatna arena i 5 Zlatnih arena), „Kosac“ Zvonimira Jurića (3 Zlatne arene), „Metastaze“ Branka Schmidta (Velika zlatna arena i 2 Zlatne arene) i „Zvizdan“ Dalibora Matanića (Velika zlatna arena i 5 Zlatnih arena).

Posebni začin ovogodišnjeg programa je pretpremijera nove hrvatske serije „Novine“ Dalibora Matanića. U sklopu Festivala prikazat će se prva dva nastavka, koja će moći pogledati svi posjetitelji.

„Ovogodišnji obrazovni i industrijski program PULA PROfessional, namijenjen filmskim profesionalcima i studentima audiovizualnih djelatnosti, u suradnji s Palunkom, scenarističkom platformom Hrvatskog filmskog saveza stavlja naglasak na važnost scenarija. Do 2015. godine u Hrvatskoj je o temeljnoj sastavnici svakog filmskog djela, scenariju, objavljena tek jedna jedina knjiga. Trebalo je proći još više od pola stoljeća ne bi li se dočekala nova – priručnik Jasmine Kallay Napiši scenarij u organizaciji Palunka, o kojem je govorio Uroš Živanović. Suočeni s tim činjenicama u Pulskom filmskom festivalu smo odlučili brzo reagirati i u skladu s vlastitim principom pri postavljanju Pula PROfessional programa (fokus na zapostavljena filmska zvanja) pozvali smo u goste četiri dobre poznavateljice scenarističke problematike: Jasminu Kallay, Rebeccu Lenkiewicz, Kate Leys i Jelenu Paljan“, obrazložio je Pukšec. Kroz predavanja koja će pokriti osnove koncipiranja, pisanja, uređivanja, ali i promocije filmskog scenarija zainteresirani profesionalci na ovogodišnjem festivalu dobit će jasan uvid u odgovore na osnovna pitanja koja muče sve scenariste na svijetu: kako smisliti, a potom napisati scenarij za film koji će se jednog dana snimiti, a na kraju i rado gledati.

Ovogodišnji članovi ocjenjivačkih sudova 63. Pulskog filmskog festivala su:

HRVATSKI DUGOMETRAŽNI PROGRAM: Bruno Kragić (Hrvatska, filmolog), Labina Mitevska (Makedonija, glumica i producentica), Hrvoje Mršić (Hrvatska, montažer), Don Ranvaud (Velika Britanija, producent i novinar) i Sanja Vejnović (Hrvatska, glumica).

HRVATSKI KRATKOMETRAŽNI I STUDENTSKI PROGRAMI: Chris Auty (Italija, producent), Daniel Kušan (Hrvatska, redatelj) i Daniel Rafaelić (Hrvatska, filmski kritičar)

MEĐUNARODNI PROGRAM: Gaby Babić (Njemačka, direktorica Wiesbadena), Stevan Filipović (Srbija, redatelj i montažer) i Ivona Juka (Hrvatska, redateljica)

SUSJEDI I PRIJATELJI: Mia Pećina (Hrvatska, producentica), Calin Peter Netzer (Rumunjska, redatelj) i Ivan Ostrochovský (Slovačka, producent i redatelj).

Izvor

Leave a Reply


6 − = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum