„Oštrica britve“ Johna Byruma u KLUBODROMU PULSKE FILMSKE TVORNICE

Klubodrom Pulske filmske tvornice nastavlja s projekcijama po odabiru gledatelja, pa će tako ovoga četvrtka, 30. lipnja, u 20 sati biti prikazana američka drama „Oštrica britve“ (The Razor’s Edge) iz 1984., u režiji Johna Byruma. Ovo je druga filmska adaptacija istoimenog romana W. Somerseta Maughama iz 1944., kojega je svega dvije godina kasnije na veliko platno prenio Edmund Goulding i u kojoj su glavne uloge tumačili Tyrone Power i Gene Tierney. Ovdje pak imamo Billa Murraya u njegovoj prvoj dramatičnoj ulozi, te Theresu Russell, Catherine Hicks, Denholma Elliotta i Jamesa Keacha. Naslov knjige preuzet je iz Katha Upanishade: “Put ka spasenju je uzak i njime je teško hodati isto kao na i oštrici britve“. Ulaz na program je slobodan.

1984-the-razors-edge posterNakon što je njegov prijatelj stradao u Prvom svjetskom ratu, imućni Larry Darrel i sam se vraća kući s ratišna – traumatiziran. Objavljuje zaručnici da odgađa brak te planira živjeti neko vrijeme isključivo od nasljedstva. Larry se više ne može identificirati s materijalizmom zapadnog svijeta i u cilju otkrivanja smisla života kreće na putovanje.

Scenarij su zajedničkim snagama napisali Byrum i Murray, koji je film prihvatio kao osobni projekt te je značajno pomogao u prikupljanju financija za njegovo snimanje. U sceni u kojoj umire Larryjin kolega, on je posvetio oproštajni govor nedavno preminulom komičaru Johnu Belushiju. Međutim, za scenarij nije nitko bio zainteresiran, a u pomoć Murrayu priskače njegov prijatelj, Dan Aykroyd. On je preporučio da nagovore filmski studio Columbia Pictures da odobre „Oštricu britve“ u zamjenu za Murrayevo pojavljivanje u „Istjerivačima duhova“ (Ghostbusters, 1984.), u čemu su i uspjeli.

MSDRAED EC010

Film je sniman u Francuskoj, Švicarskoj i Indiji s velikim budžetom, no nije postigao ekonomski uspjeh. Kritike nisu bile dobre – neki su držali da je redatelj pretjerao u produkciji ovog predugog i presporog filma, a drugi da je Murray previše pasivan i autoironičan da bi nas uspio ponijeti sa sobom u duhovnu potragu. S vremenom su kritičari ipak malo omekšali stavove i opisali film kao plemeniti neuspjeh, no ipak brojni su gledatelji i dan danas oduševljeni i pričom i Murrayem…

Izvor

Leave a Reply


9 + = 18

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum