Alen Floričić u Galeriji Zavičajnog muzeja grada Rovinja

U Galeriji sv. Toma Zavičajnog muzeja grada Rovinja, u utorak, 12. srpnja, s početkom u 21,30 sati, otvara se samostalna izložba Alena Floričića, koja ostaje otvorena do 24. srpnja.

1041_1„Pitanje nad svim pitanjima postaje sadržaj i esencijalna bit umjetničkog opusa Alena Floričića. Ikonografski motivi predstavljaju suvremenu vrstu autoportreta. Umjetnik postavlja sebe za predložak kao metrički, jedinični i metaforični model, kojeg daljnjom obradom u rezanim, umnoženim, gotovo robotičkim pokretima samog lika ali i u besmislenosti same radnje koju obavlja, interpretira do apsurda. Beskrajno ponavljanje pozitivno i negativno nabijenih kretnji jasna je referenca na apsurdnost današnjeg ljudskog života koji postaje rob tehnološkog napretka. Pozitivno nabijene kretnje imaju značenje dinamike života koje ima svoje vremensko putovanje. Negativnim se kretnjama zaustavlja i vraća pozitivna kretnja na početnu vremensku crtu kako ista ne bi nestala u nepoznato, kako bi zauvijek živjela ovdje i sada! Namjera zaustavljanja i vračanja postaje paradigma krajnje nekorisnog procesa jer sprječava dinamičku evoluciju života koje uz pomoć vremena ide stalno naprijed.

Alen Floričić se služi elektronskom slikom tako da tehnološke karakteristike elektronske video slike postavlja u srž konteksta problematiziranja svog umjetničkog izraza. Slika sastavljena od bezbroj pokretnih točkica, piksela, po svojoj je naravi nastanka i postojanja putujući vremenski stroj. U izloženim video radovima Floričić koristi medij koji je po svojoj prirodi beskrajno dinamičan kako bi zaustavio sliku. Transformacija slike se odražava kroz njeno vremensko kretanje, a trajanje te transformacije je uvjetovano dužinom vremena na raspolaganju. Takvo putovanje kroz vrijeme Floričić pokušava zaustaviti vračanjem slike unazad“, navodi se u opisu izložbe.

Alen Floričić rođen je 1968. Godine u Puli. Diplomirao je Likovne umjetnosti, smjer kiparstvo na Pedagoškom fakultetu u Rijeci kod prof. Žarka Violića, te završio dvogodišnji poslijediplomski magistarski studij Videa i novih medija na Akademiji za likovne umjetnosti i oblikovanje u Ljubljani kod prof. Sreča Dragana. Radi kao profesor na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli, a od 2008.-2013. radio je i kao vanjski suradnik na kolegiju Novi mediji na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. U svojim radovima pretežito koristi medij videa te istražuje mogućnosti interakcije prostora i pokretnih slika, kao i složenog odnosa umjetničkog djela prema stvarnosti. Izlagao je na velikom broju samostalnih i skupnih izložbi, između ostalog u Centru za Suvremenu umjetnost PS1 u New Yorku, Kunsthalle Bethanien u Berlinu, Rennaisance society u Chicagu i drugdje. Bio je jedan od predstavnika Hrvatske na 51. Biennalu u Veneciji, 2005. godine. Za svoj je rad dobio više nagrada između kojih: Nagradu Riviere na Biennalu mladih u Rijeci (1991.), Grand Prix 25.Salona mladih u Zagrebu (1998.), dva puta uzastopce 2. nagradu Zagrebačkog Salona ( 2005 i 2007.), 2. Nagradu međunarodne izložbe „Tu smo“ u Puli (MSUI, 2010.) i druge. Radovi mu se nalaze u fundusima najznačajnijih hrvatskih muzeja i kolekcija suvremene umjetnosti.

Izvor

Leave a Reply


9 + 8 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum