Cinemaniac 2016 – PROJEKCIJA “BORBE U NEW YORKU” Zorana Popovića

U sklopu Cinemaniaca 2016 – popratnog programa 63. Pulskog filmskog festivala, večeras (11. srpnja) u 20 sati u MMC-u Luka bit će održana projekcija filma „Borba u New Yorku“ Zorana Popovića.

“Film “Borba u New Yorku” iz 1976. spada u antologijsko djelo srpske i svjetske konceptualne umjetnosti. Nedavno je bio prikazan u institucijama međunarodnog ugleda poput muzeja Tate Britain u Londonu i Nottingham Contemporary galeriji. Film je Popović snimio dok je boravio u New Yorku sedamdesetih godina i surađivao sa njujorškom umjetničkom scenom.Borba-u-New-Yorku-768x510

Okosnicu filma čini tema – umjetnost i društvo. Za potrebe filma, odabrani umjetnici su bili pozvani da osmisle i insceniraju vlastite nastupe oko ove teme. Tako strukturiran, film se sastoji od 12 gotovo samostalnih priloga različitih umjetnika. U filmu se osim autora pojavljuje niz zapaženih aktera međunarodne umjetničke scene – njujorški ogranak britanske konceptualističke umjetničke grupe Art & Language (Joseph Kosuth, Mel Ramsden, Ian Burn, Michael Corris, Andrew Menard, Preston Heller), zatim Anthony McCall, redateljica Kathryn Bigelow, te njemačka umjetnica Katharina Sieverding. Film dokumentira i ulični bojkot Whitney muzeja od strane umjetnika okuplјenih oko „Susreta umjetnika za kulturnu promjenu” (AMCC Artists Meeting for Cultural Change), te dio feminističke kritike umjetnica Terry  Berkowitz, Ruth Rachlin i Corinne Bronfman itd.

Kategorijalno Popovićev film „Borba u New Yorku” može se objasniti njegovom performativnom formom, zbog čega je ovakav vid filma tada i nazvan „film umetnika”, a čiji je Popović bio začetnik na tadašnjoj jugoslovenskoj sceni. Projektu konceptualizma Popović je pristupio upravo putem filma”, navodi se u tekstu Une Popović, kustosice Muzeja suvremene umjetnosti u Beogradu, koja će održati uvodnu riječ prije same projekcije.

Izvor

Leave a Reply


9 − = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum