Izložba ”Pozor…snima se u Istri” otvorena u Galeriji C8

Zadnja izložba u sklopu popratnog programa Pulskog filmskog festivala otvorena je u utorak 12. srpnja u Galeriji C8, izložbenom prostoru Arheološkog muzeja Istre. Darko Komšo, ravnatelj Muzeja, i Gordana Restović, ravnateljica Festivala, kratko su pozdravili prisutne. Ravnatelj je podsjetio kako je ovo druga godina suradnje s Festivalom i treće mjesto održavanja programa Festivala (nakon Arene i vanjskog prostora galerije Sveta srca), te da su ovogodišnja tema filmovi nacionalne i internacionalne kinematografije koji su od 1950. godine snimani na lokacijama u Istri, od antičke Arene do sjeverne Istre. U realizaciji programa sudjelovala je Istarska kulturna agencija, kustos je Daniel Rafaelić, a izloženi su filmski plakati, arhivske fotografije sa seta, foršpani i video materijali.

snima-se-1050x500

Aleksandra Vinkerlić, ravnateljica Istarske kulturne agencije u sklopu koje djeluje i Istarska filmska komisija koja je organizator izložbe, naglasila je potencijal Istre kao filmske lokacije, te izrazila želju svih prisutnih za razvijanjem regije u ovom smjeru. Napomenula je kako je, između ostalog, Komisija na usluzi filmašima i zadužena za administrativne procedure kao što je rješavanje lokacijskih dozvola i sve popratne dokumentacije. Također, navela je primjere lokaliteta u Istri koji su ”glumili” Provansu (Vižinada u „Zlatu za odvažne“ s Clintom Eastwoodom iz 1970.), norveški fjord (Limski kanal u „Dugim brodovima“ iz 1964.), ruski front (Savudrija u „Željeznom križu“ Sama Peckinpaha iz 1977.), Jeruzalem (TV serijal „Dig“ iz 2015.) ili Divlji zapad (Vela draga u trilogiji „Winnetou“ iz 2015.).

Kustos izložbe Daniel Rafaelić zahvalio se ravnateljici na odriješenim rukama pri koncepciji izložbe, te komentirao fascinantni arhivski materijal Festivala i Istru kao lokaciju na kojoj su se filmovi snimali od samih početaka jugoslavenske kinematografije. Osvrnuo se na postav, istaknuvši Peckinpahov „Željezni križ“ kao najznačajniji, zatim „Duge brodove“, film nesumnjive vrijednosti i sa sjajnim snimateljem Jackom Cardiffom koji je u doba izlaska neslavno propao u kinima Europe i SAD-a, kao i potencijal za kontroverzu koju i danas mogu izazvati Afrićev „Barba Žvane“ iz 1949. ili biografija Alide Valli. Zaključio je komentarom kako se očito nalazimo na području koje ”brekti poviješću” jer se gotovo svi spomenuti filmovi bave povijesnim razdobljima, te kako bi, s obzirom na to da postoje vodiči po antičkoj Puli, trebalo napisati i vodič kroz filmove snimane u Puli i Istri.

Od lepršavijih filmova posjetitelji mogu pogledati fotografije sa seta akcijskog filma Jackieja Chana snimanog u Motovunu i „Maršala“ Zrinka Ogreste iz Savičente, foto arhivu serija „Borgia“ (2014.) i „Crossing Lines“ (2015.), a čak je i Gillo Pontecorvo, redatelj slavne „Bitke za Alžir“, 1957. godine u Umagu i Vrsaru snimao „La grande strada azzura“. Izložba ostaje otvorena do 22. srpnja.

Izvor i Foto

Leave a Reply


− 1 = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum