Nataša Ljubetić Tomić izlaže u Galeriji Zavičajnog muzeja grada Rovinja

U Galeriji sv. Toma, Zavičajnog muzeja grada Rovinja, u utorak, 26. srpnja, u 21,30 sati, otvara se izložba Nataše Ljubetić Tomić „Fantomske vibracije“. Izložba ostaje otvorena do 12. kolovoza.

fantomskeNataša Ljubetić Tomić u svojoj rovinjskoj samostalnoj izložbi predstavlja slike iz ciklusa “Fantomske vibracije” u kojima dominiraju plošne površine. Podsjećaju na scenografije prizora koji se ispred ili na njima dogodio i netragom nestao ili se tek treba dogoditi. Estetizirani izraz naslikanoga naime, istovremeno podsjeća i na prizore budućeg, distopijskog društva. Zapravo, nije jasno dorečeno jesu li to scenografije prizora svijeta neposredno nakon nestanka čovjeka ili društva koje se može pojaviti u budućnosti. Prizori scenografije u nekom iščekivanju nestanka ili iznenadnog uskrsnuća nakon kojeg se pretvaraju u živu sliku.

Takva slika stoji pred nama, pred našim očima, dok mi čekamo neki znak. U ovoj našoj tehnokratskoj eri, kada su se razdaljine rastopile a prostor se oko nas stisnuo, iščekujemo zvuk poziva. Jednu vibraciju ili zvuk zvona, glazbeni refren ili govorni poziv. Taj nam je iščekivani znak nagrada, jer od tog trenutka jedna se neživa, mehanicistička slika, pretvara u magičnu predstavu koja prenese neku fantomsku vibraciju našem tijelu.

Ponuđene slike nas vraćaju u hipnotičko stanje novog iščekivanja. Čekanja nekog novog poziva, nekog novog kontakta jer podlegli smo iluziji da možemo imati vezu sa cijelim svijetom. Nesvjesni kako nam uz toliko brojne kontakte nedostaje jedna istinska komunikacija. Komunikacija koja se sastoji od jednostavnog slučajnog susreta, mogućnosti slušanja, davanja odgovora, stvaranja prijateljstva ili isprobavanja ljubavi. Mi smo sâmi u gomili jer u linearnom prijenosu informacija nedostaje ono što se inače događa između dvije ljudske točke koje komuniciraju, običan grč mišića na tijelu ili tek jedan uzdah. “Fantomska vibracija” – kako to naziva Nataša Ljubetić Tomić.

Nataša Ljubetić Tomić rođena 1978. godine u Splitu. Diplomirala slikarstvo 2001. godine, na Akademiji likovnih umjetnosti u Macerati, u Italiji. 2004. godine diplomirala Animaciju u Međunarodnoj školi stripa u Rimu. Članica HULU-a Split, HDLU-a Zagreb i HZSU-a. Uz 6 samostalnih izložbi, izlagala je na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Izvor

Leave a Reply


− 1 = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum