Odlazak epskog kroničara Amerike

PORTRET REDATELJA: MICHAEL CIMINO

Michael Cimino

U subotu 02. srpnja preminuo je veliki američki redatelj Michael Cimino.

Kao dijete talijanskih doseljenika, Cimino je u mladosti studirao arhitekturu i dramske umjetnosti, a zatim je počeo raditi kao scenarist u producentskoj kući Clinta Eastwooda. Ubrzo je nagovorio Eastwooda da mu prepusti režiju filma „Kalibar 20 za specijalista“ (Thunderbolt and Lightfoot, 1974.) u kojemu je pokazao talent za rad s glumcima (Eastwood, Jeff Bridges, Gary Busey, George Kennedy), sklonost muškim likovima i njihovim akcijskim opsesijama te smisao za konkretnu i učinkovitu naraciju na tragu Dona Siegela ili Roberta Aldricha. Film je postigao odličan uspjeh, a i danas uživa kultni status kod ljubitelja takvih ostvarenja, što je Ciminu omogućilo da detaljno pripremi svoje sljedeće megaprojekte.

Prvo je režirao „Lovca na jelene“ (1978.), epski film o dramatičnom vijetnamskom iskustvu provincijskih mladića (Robert De Niro, Christopher Walken, John Savage), koji je osvojio čak pet Oscara (najbolji film, režija, sporedna muška uloga, montaža, zvuk) i zaradio status jednog od najboljih američkih (anti)ratnih filmova uopće. Nekoliko godina kasnije Cimino režira epska „Vrata raja“, čija se radnja odvija krajem 19. stoljeća i bavi se pokušajima moćnika iz udruge stočara da potpuno istrijebe siromašne istočnoeuropske doseljenike, a Kris Kristofferson glumi šerifa koji ima snage i hrabrosti suprotstaviti se tom suludom pokušaju genocida nad bespomoćnom sirotinjom.

Kao što je već napomenuto, oba filma teže epskoj narativnosti, njihovi protagonisti prikazani su tijekom duljeg razdoblja u dramatičnim okolnostima, što iznimno utječe na njihovo općeljudsko formiranje i odnos prema životu. Cimino je naročito sklon detaljnom, etnografski i povijesno preciznom građenju opisnih filmskih sekvenci, koje naizgled nemaju bitnog utjecaja na naraciju, ali služe sjajnom produbljivanju karakterizacije likova, poput, primjerice, svadbe u „Lovcu na jelene“ ili promocije diplomanata na Harvardu u „Vratima raja“. Također valja primijetiti da se Cimino često bavi slavenskim manjinama, u „Lovcu na jelene“ protagonisti su ukrajinskog podrijetla, dok u „Vratima raja“ ugnjetavani farmeri govore čak i srpski, a to je vrlo bitno u kontekstu političke orijentacije njegovih djela.

Spomenuti Ciminovi filmovi su naglašeno ljevičarski, oni govore o izdaji temeljnih ljudskih vrijednosti u koje se kunu američki političari i sugeriraju da je moć suvremene Amerike temeljena prvenstveno na manipulaciji i ugnjetavanju slabijih. Nažalost, „Vrata raja“ doživjela su ogroman komercijalni krah, riječ je o jednom od najskupljih američkih filmova u povijesti koji je ostvario vrlo malu zaradu, a to je naprasno prekinulo impresivan Ciminov redateljski uzlet. Tijekom 1980-ih režirao je još nekoliko solidno prihvaćenih filmova (Godina zmaja, Sicilijanac), ali više se nije uspio približiti impresivnom vrhuncu karijere. Cimino je bio redatelj koji je svoj umjetnički poriv najbolje sublimirao u megalomanskim projektima, a takve produkcijske okolnosti, koje podržavaju autorski pristup uz raskošan budžet, postale su bespovratna prošlost.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


+ 2 = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum