Kultur Shock na Viva la Pola

U sklopu programa ovogodišnjeg Viva la Pola festivala na terasi kluba Uljanik 19. srpnja, nastupa američko-bosanska atrakcija Kultur Shock. S 20 godina karijere, više od 800 koncerata i devet objavljenih albuma za sobom te obožavateljima diljem svijeta, ovaj band sa sjedištem u Seattleu postojano održava svoju neospornu glazbenu kvalitetu i specifičan zvuk isprepleten varijacijama na bogato nasljeđe balkanskog folklora. Najnoviji album, jednostavno nazvan „IX“, objavili su koncem 2014., uz pomoć legendarnog producenta iz Seatlea, Jacka Endinoa, a kritičari su ga ocijenili majstorskim i do sad najrafiniranijim njihovim uratkom. Ove godine ostvarili su i suradnju s Edom Majkom, objavivši dvije zajedničke skladbe, Sloboda i Staza manjine, obije odlično primljene od publike i kritike.

kultur shock

Predvođeni karizmatičnim pjevačem i tekstopiscem Srđanom Yevdjevichem-Ginom, bivšom yu-pop zvijezdom koja se okrenula anarhizmu, Kultur Shock danas sačinjavaju još gitarist Val Kiossovski, bivši bugarski prog-rocker i disident, i basist Guy Davis, nekad član utjecajnog Seattle banda Sage, zatim saksofonist Amy Denio, violinistica Paris Hurley kao najnoviji, te bubnjar Chris Stromquist, nekad član Slavic Soul Partyja iz Brooklyna.

Osnovan u Seattleu 1996. godine, Kultur Shock je dijete Yevdjevicha, koji se uz pomoć Joan Baez preselio u SAD nakon opsade Sarajeva (92.-94.). Bend je započeo kao električni-folk-trad kvartet, ali uz poticaj nekih prijatelja poput basista Nirvane Krisa Novoselica (i sam dijete hrvatskih iseljenika) – Yevdjevich je band preodjenuo u rock odijelo ojačano prijemčivim detaljima iz kataloga balkanske tradicijske glazbe. Zahvaljujući poznanstvima Jello Biafre (frontmana Dead Kennediesa koji je jednom izjavio da bi „punk trebao zvučati kao Kultur Shock“), bend je potpisao ugovor s Kool Arrow Records, izdavačkom kućom Billa Goulda iz Faith No More sa sjedištem u San Franciscu, putem koje su objavili svoja prva tri albuma.

Iako ih se često uspoređuje s poznatijim kolegama System Of A Down i Gogol Bordello (kojima su dugo bili predgrupa), zvuk Kultur Shocka je do kostiju anti establishment; hibrid balkanske tradicije i zapadnog rocka koji postavlja više pitanja nego što daje odgovora. U svom najnovijem izdanju Kultur Shock predstavlja svoju „težu“ stranu, spojem bombastičnih rifova u stilu Black Sabbatha sa zapadnjacima čudnim sinkopiranim ritmovima, što zajedno rezultira zarazno pamtljivim i vrlo plesnim skladbama. Najnoviji nosač zvuka, „IX“ vjeran je njihovoj prokušanoj formuli. Mada je možda najfokusiraniji do sada i najprihvatljiviji američkoj publici, slušatelja ostavlja u nedoumici što može od njih očekivati sljedeće, a ujedno je i politički najeksplicitniji. Kako objašnjava Yevdjevich, „Kultur Shock ne pjeva o slomljenim srcima i cvijeću nego o svakodnevnoj egzistenciji i vjeri da bi mogla biti bolja. Ili gora. Punk opisuje našu volju da se borimo za ono u što vjerujemo, Balkanske melodije su glas ljudi koje predstavljamo i čiji smo dio, a avanture u metal vodama su naš način pobune protiv mašine.“

Kao predgrupa Kultur Shocku večeras će nastupiti riječki One Piece Puzzle, jedan od najboljih bendova novije generacije na prostoru bivše države, te mladi pulski band EHO.

Tekst D. KNAPIĆ

Leave a Reply


6 − 3 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum