Za 100% obnovljivu Hrvatsku – ljetna turneja Greenpeacea

Koristeći samo energiju sunca – odnosno, prikolicu s instaliranim solarnim panelima -puštaju glazbu, pune mobitele, nude besplatan Internet i suncem rashlađena pića, prikupljaju potpise peticiji za potpuni prijelaz Hrvatske na obnovljive energente, a od 20.7. dodatno “energiziraju” Seasplash Festival. Riječ je o aktivistima Greenpeacea koji su glazbenom feštom na solarni pogon 15. srpnja iz Poreča krenuli na turneju Jadranom, nazvanu „Solarna turneja“, kojom promiču obnovljive energente, a u turizmu ponajprije solarnu energiju. Naime, krovovi hotela i turističkih kampova idealna su mjesta za postavljanje solarnih panela.

green1

green 2„Turizam je najvažniji gospodarski sektor u Hrvatskoj. Apsurdno je da se sunce, koje posebno privlači turiste na jadranskoj obali, neshvatljivo malo koristi za proizvodnju struje. Turizam životno ovisi o netaknutim prirodnim ljepotama kojima sve više prijete prljavi fosilni energetski projekti, kao što su nafta i ugljen. Obnovljivi izvori, posebno solarna energija, štite naš jadranski raj i prilika su za zaradu“, rekla je predstavnica ove kampanje, Marija Tomac, dodajući: „Pozivamo vodeće turističke tvrtke da iskoriste ove zlatne trenutke za hrvatski turizam i uključe ulaganja u obnovljive izvore energije u svoje poslovneplanove. Birajući održiva rješenja, potvrdit će se kao društveno odgovorni partneri koji vode računa o dobrobiti lokalne zajednice u kojoj posluju.“

Inače, Greenpeace je nedavno objavio stručnu studiju o mogućnostima prelaska Hrvatske na obnovljive izvore energije (OIE),  koja pokazuje da u tehničkom i ekonomskom smislu nema dugoročne alternative 100% obnovljivom elektroenergetskom sustavu i Hrvatska bi tj cilj mogla postići već 2020.te.  Studijom je ustanovljeno da će se u najpovoljnijem scenariju u elektroenergetskom miksu najviše koristiti proizvodnja iz vjetro-elektrana, sunčanih i hidro-elektrana, uz korištenje svih ostalih potencijala u drugim OIE. Takav scenarij predviđa i veće korištenje električnih vozila u prometu.

Do 2050. bi se ovom dinamikom razvoja otvorilo u prosjeku 3.626 radnih mjesta godišnje. U nova proizvodna postrojenja OIE trebalo bi investirati 13 milijardi eura. Procesom tranzicije na OIE, odnosno primjenom malih distribuiranih izvora energije, godišnji uvoz energenata smanjio bi se za 4 do 5 milijardi eura, pa bi utjecaj na porast BDP-a bio četverostruki u odnosu na porast cijena energetskog sustava. Ostvarilo bi se 65180 a, uključivanjem i proizvodnje bio-goriva,  čak 192000 novih radnih mjesta. U poduzetništvu, smanjenjem troškova za energiju povećala bi se konkurentnost domaćih finalnih proizvoda i usluga.

Država ovome procesu može pomoći jednostavnim zahvatima u zakonodavnim okvirima koji bi ubrzali reakcije birokracije, stvorili pozitivnu sliku o primjeni takvih projekata, te stvaranjem takve pozitivne klime omogućili jednostavniji i jeftiniji pristup financijskim sredstvima za provođenje projekata.

green3

Energetska tranzicija je danas zahvatila cijeli svijet, te sve manje ovisi o poticajima razvoju tehnologije koje koriste OIE, kao i o odlukama velikih energetskih kompanija i politike, a sve više o  demokratizaciji i uključivanju građana u razvoj projekata u energetici. Kao posljedica događaju se iznimno dinamične promjene na tržištu električne energije koje donose velike prednosti i koristi svim državama koje se proaktivno uključe u takav razvoj. – poručuju iz Greenpeacea.

Tekst: D. KNAPIĆ

Fotografije: Greenpeace, Seasplash i D.K.

Leave a Reply


5 − 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum