Gotov 5. Dimensions, stiže 9. Outlook

Najuporniji, kojima ni nakon pet dana 5. Dimensions festivala nije bilo dosta plesanja, zabavu su jučer ujutro nastavili afterom na beach baru na Puntiželi. Mnogi ostaju i do nedjelje jer se već sutra, 31. kolovoza u pulskoj Areni svečano otvara stariji brat Dimensionsa, 9. Outlook festival. On na istu štinjansku lokaciju, od Puntižele do tvrđave Punta Christo i ove godine dovodi vrhunske predstavnike bass glazbe i soundsistem kulture.

dim55. Dimensions festival elektroničke glazbe službeno je zatvoren nastupom njemačkog house DJ-a i producenta Danila Plessowa (odnosno njegovim projektom Motor City Drum Ensemble), dok je njegovo prošlotjedno otvorenje u pulskoj Areni – spektakularnim nastupom kultnog britanskog sastava Massive Attack – već proglašeno koncertnim događajem ove ljetne sezone.

U naredna četiri dana na devet festivalskih pozornica na kopnu i na brojnim zabavama na brodovima koji su plovili brijunskim arhipelagom izredalo se oko 170 raznorodnih glazbenika iz cijelog svijeta, među kojima i velikih zvijezda techna, housea, funka, soula, disca, jazza i afrobeata, poput kanadskog techno DJ-a Richiea Hawtina, čikaške legende Larryja Hearda aka Mr. Fingersa (jednog od rodočelnika house glazbe koji je ovom prilikom nastupio uživo nakon dvadeset godina pauze), Moritza Von Oswalda (jednog od začetnika afrobeata), Rødhåda, Marcela Dettmanna, Moodymanna, Octave One ili zvijezda posljednje večeri festivala – australskog future-soul kvarteta Hiatus Kaiyotea

dim6Nastupio je i nikad do sad veći broj glazbenika iz Hrvatske i regije (od novijih domaćih imena upamtite ABOP, koji su svojom originalnošću iznenadili već na Seasplash festivalu), a taj je trend pratio i broj domaćih i regionalnih posjetitelja koji se ove godine udvostručio. Ovogodišnji line-up Dimensions Festivala označio je i povratak živim svirkama – koncertima, kao i raznim live nastupima kojima su obilovale sve pozornice na tvrđavi, ali i popularni dnevni The Beach Stage.

 Organizatori su vrlo zadovoljni, prodano je svih u opticaj puštenih 8.000 festivalskih traka. Od toga najviše Englezima, kojih će kao i do sad najviše biti i na Outlook festivalu, na kojem se predviđa preko 10.000 posjetitelja.

dim3Nekoliko dana pauze među festivalima veliki međunarodni tim organizatora koristi kako bi još jednom podigli pozornicu u pulskoj Areni i to za najavni koncert Outlooka na kojem će sutra, 31. kolovoza, nastupiti Damian ‘JR. GONG’ Marley, najmlađi sin reggae ikone, vrlo uspješan reggae i dancehall glazbenik koji je do danas surađivao s glazbenim velikanima poput Nasa, Bobby Browna, Cypress Hilla i Skrillexa. Uz njega će u Areni nastupiti i Iration Steppas, jedan od vodećih dub soundsystema u svijetu, ASM – trojac koji uspješno spaja hip-hop i funk te Slum Village – utjecajni trip-hop trojac iz Detroita.

Svoju 9. godinu postojanja Outlook festival dočekuje kao jedan od vodećih svjetskih festivala bass glazbe i soundsistem kulture. Sve do nedjelje 4. rujna predstaviti će više od 200 izvođača iz samog vrha dub, reggae, hip-hop, drum‘n’bass, garage, dubstep, house i druge srodne glazbe. Ovogodišnji Outlook je rasprodan, no za posjetitelje iz regije osiguran je ograničneni broj jednodnevnih ulaznica po cijeni od 250 kuna.

Detalje o line upu i sve ostale informacije o ovogodišnjem izdanju Outlooka potražite na službenoj stranici festivala.

Priredila: D.K.

Galerija: Dimensions festival, D.K.

Leave a Reply


5 − 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum