Izložba Ljube Ivančića „Pohvala slikarstvu“ u Rovinju

Zavičajni muzej grada Rovinja predstaviti će tematsku samostalnu izložbu Ljube Ivančića „Pohvala slikarstvu“, u utorak 9. kolovoza, u 21.30 sati. Autor izložbe je Dr. sc. Zvonko Maković.

Tematskom izložbom “Pohvala slikarstvu” Maković predstavlja Ljubu Ivančića sa slikama tematskog sadržaja autoportreta pored slikarskoga stalka.

pohvalaU slikarstvu Ljube Ivančića autoportreti su bili tijekom čitava njegova stvaralaštva važnom temom. Štoviše, 1995. u Umjetničkome paviljonu imao je i retrospektivni pregled viđen kroz autoportrete. Međutim, kao poseban segment mogao bi se iz ovoga kompleksa izdvojiti motiv u kojemu slikar prikazuje sebe pored slikarskoga stalka. Takvih djela je u ostavštini Ljube Ivančića ostalo vrlo, vrlo mnogo, a njih se može razumjeti i na drugi način, a ne preko onoga što je prikazano. Naime, poznaje li se bolje djelo ovoga iznimnog slikara, lako upadaju u oči njegovi afiniteti prema umjetnicima iz povijesti umjetnosti. Velazquez je bio jedan od osobito poticajnih slikara kojemu se Ivančić vraćao. Tu su, nadalje, Vermeer, Goya, Rembrandt, Courbet, Picasso…. Tema izložbe „Ljubo Ivančić: autoportret pored slikarskoga stalka“ zamišljena je kao svojevrsni hommage slikarstvu. Naime, Ivančića je opsjedala Velazquezova slika „Las meninas“ u kojemu španjolski slikar kroz motiv grupnoga portreta govori o drugome, o slavi slikarstva. Stalak je od srednjega vijeka bio pomoćno sredstvo za slikanje, ali je tijekom vremena postao i simbolom slikarstva. Teoretičari umjetnosti, od Tarabukina do Greenberga vide upravo u napuštanju stalka u modernoj umjetnosti i napuštanje slikarstva u konvencionalnome smislu riječi. Prikazati vlastiti lik pored stalka/simbola slikanja i slikarstva bilo bi i pravo značenje Ivančićevih djela zamišljenih da čine ovu izložbu.

Izložbu prati i katalog s iscrpnim predgovorom autora izložbe Zvonka Makovića u kojemu se izabrana tema interpretira na nov način.

Ljubo Ivančić rođen je u Splitu 18. siječnja 1925. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1949. Specijalku u klasi prof. Đure Tiljka završio je 1951. Od 1961. do 1979. bio je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 1975. do 1984. vodio je majstorsku radionicu JAZU za poslijediplomski studij slikarstva. Bio je redovni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Umro je 20. travnja 2003. godine.

Izvor

Leave a Reply


− 4 = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum