IZLOŽBA PETRE FERIANCOVÁ U VODNJANSKOJ APOTECI

Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost iz Vodnjana predstavlja samostalnu izložbu slovačke umjetnice Petre Feriancove „Survivals, Relics, Souvenirs / Suveniri, ostaci, uspomene“ i „Politika života (iz arhiva Kvete Fulierove)“ koja će biti otvorena u četvrtak 1. rujna u 20 sati. Izložba se realizira u okviru godišnjeg programa “Ovo (ni)je muzej” i posljednja je izložba u sezoni. Izložba Petre Feriancove u Apoteci prva je izložba ove umjetnice u Hrvatskoj, a kustosica je Branka Benčić.

Petra Feriancova često intervenira u različite oblike arhiva – vernakularnih, privatnih, repozitorija sjećanja, uspostavljajući moguće oblike organizacije i interpretacije različitog materijala – pronađenih slika, fotografija, odbačenih, zaboravljenih predmeta ili pak predmeta iz prirode.

feriancovaIzložba u Apoteci donosi dvije instalacije – „Politika života (iz arhive Kvete Fulierove)“, i „Suveniri, ostaci, uspomene“. Iako se radi o artefaktima različitog porijekla, Petra ih okuplja, izlaže, bavi se, kako ističe, “preživjelim” predmetima i težnjom objekata da izlože dio vlastite povijesti. Bavi se predmetima, u suodnosu prema ljudskom životu, njihovom poviješću, postojanjem, trajanjem, preživanjavanjem, krhkošću.

“Politika života”, instalacija je koja nastaje u suradnji Petre Feriancove i Kvete Fulierove, supruge umjetnika Juliusa Kollera. Petra Feriancova predstavlja oblik izlaganja i interpretacije privatnog fotografskog arhiva Kvete Fulierove, žene u pozadini značajnog umjetnika, kao individualni, privatni arhiv njihovog zajedničkog života. Kvetino kontinuirano dokumentiranje svakodnevnog života s Kollerom, jednostavnih, uobičajenih situacija, obiteljskih prizora, kao da postaje svakodnevna nužnost. Sve to “arhivarskim impulsom” kroz vlastitu optiku ponovo sagledava Petra Feriancova, specifičnim ekonomičnim izrazom, konceptualne provenijencije, postupcima ponavljanja, re-aranžiranja, reorganziranja, čistim i preciznim vizualnim jezikom. Instalacija “Politike života” upotpunjena je uključivanjem nekoliko radova Juliusa Kollera, te čini jedinstvenu priliku da se publika upozna sa radovima jednog od najznačajnijih konceptualnih umjetnika istočne Europe.

U prednjem, ulaznom prostoru Apoteke, Survivals, relics, souvenirs strukturira se kao site-specific instalacija, koja će u tradiciji wunderkammera, “kabineta čuda” angažirati postojeći namještaj, police, ladice stare Apoteke, i na taj način prostor privremeno pretvoriti u odjel svojevrsnog prirodoslovnog muzeja, izlažući niz predmeta iz prirode.

Petra Feriancova jedna je od najznačajnijih Slovačkih umjetnica svoje generacije. Rođena 1977.g. u Bratislavi gdje živi i radi. Predstavljala je Češku i Slovačku na 55. bijenalu u Veneciji projektom Still the same place 2013. godine. Izlagala je na brojim samostalnim i skupnim izložbama u međunarodnim institucijama, poput Fondazione Morra Greco, (Napoli, 2014), Museo MAN (Nuoro, 2016), ISCP International Studio & curatorial Program (New York, 2011), Brno House of Arts (2012), Dobitnica je nagrade Oskar Cepan 2010. godine za najboljeg mladog suvremenog umjetnika, koju dodjeljuje FCS Foundation for Civil Society i uključuje rezidenciju ISCP u New Yorku.

Izvor

Leave a Reply


3 + 5 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum