Izložba „Početak slike“ Gordane Bakić u Labinu

Izložba naziva „Početak slike“ umjetnice Gordane Bakić  bit će otvorena u petak, 26. kolovoza, s početkom u 20.30 sati, u labinskoj galeriji Alvona.

85x95_cm_20162„Na bogatim oblicima ove autorice, kad jednom krenu linije i drugi konstruktivni elementi, ne mogu se zaustaviti tako lako. Na tim je slikama uvijek uneseno osobno iskustvo, a ona u majstorski oslikanim slikanim slojevima rabi istodobno detalje konstruktivnog i organskog svijeta. Ključna je crta slikarstva ove umjetnice promjena, protočnost, nestabilnost i mutacija“, navodi se u tekstu kojeg potpisuje M. Špoljar.

„Početak slike, inicijalni potez kistom i unutarnji pogon svaki dodir sa površinom pretvara u niz postupnih pomaka i slojevitosti. „Dodirivanje“ površine pogledom, a zatim kretnja i uranjanje u prijašnju stabilnost čistog platna, nepomičnost apsolutne tišine. Stojim ili sjedim pred praznim platnom i u tim trenucima ne postoji plan ili strategija, razrađena i unaprijed osmišljena skica koja će se prenositi na površinu. Ono što se pojavljuje je unutarnja, neobjašnjiva potreba za pomakom, početkom gradnje slike. Svaki pomak, potez kistom sudjeluje u istraživanju gustoće, strukture, dinamike – „stvaranju organizma“. Početak slike je neposredan, impulzivan, ali u isto vrijeme privremeno zaustavljen proces. Postavljeni potezi, otvorena polja koja u detaljima otkrivaju mogućnosti za novim percepcijama, uzrok su tome što početak slike postaje i njen završetak. Povezivanjem neposrednog i impulzivnog sa kasnijim koncentriranim i temeljitim proučavanjem svih dobivenih elemenata, transformira nekadašnju nakupinu poteza u jedinstvenu cjelinu, živi organizam sa vlastitim karakteristikama. Zbirka/dnevnik raznolikosti – vrijeme, mjesto, način izvođenja svakog pojedinog „primjerka“ ili bilježenje trenutaka neposrednosti; uz prikaze na većim formatima simultano nastaju prikazi na malim „dnevničkim“ poljima/formatima. To su opisne i reducirane verzije, ali značajne zbog kontinuiranog preispitivanja mogućnosti daljnjih razrada. Prezentiranjem ovih radova zatvara se jedan dio dosadašnjeg načina istraživanja, a otvaranjem novih varijanti pokret unutar površine održava postavljenu neposrednost i promjenjivost“, kaže autorica.

Izvor

Leave a Reply


9 − = 8

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum