Masivni audiovizualni atak – večeras Massive Attack otvara 5. dimensions

Večeras, 24. kolovoza, u pulskoj Areni će se napokon dogoditi za mnoge najiščekivaniji ovogodišnji glazbeni spektakl – koncert otvorenja 5. Dimensions festivala elektroničke glazbe, uz glavne zvijezde – jedan od najutjecajnijih britanskih bandova i rodonačelnike trip hopa, Massive Attack. Izvorna kreativna trojka banda, DJ Daddy G, Andrew „Mushroom“ Vowles, te grafiti umjetnik i reper, Robert Del Naja, upoznali su se ranih 80-tih u bristolskom glazbenom kolektivu, The Wild Bunch koji se okupljao oko istoimenog soundsistema, jednog od prvih u Velikoj Britaniji. Massive Attack osnovali su se 1988., a prvi album, „Blue Lines“, objavili tri godine kasnije. U međuvremenu, nakon nesuglasica oko albuma „Mezanine“, Mushroom je napustio band, a dvojac je nastavio s radom pod istim imenom i, kažu, sada se „podnose“ poput starog bračnog para. U Pulu stižu u sklopu nove Europske turneje, s impresivnom binom i 36-članom ekipom.

massive-attack (1200x675)Tijekom proteklih 15 godina, Del Naja je postao poznat i kao jedan od šačice rock zvijezda koje su se uključile u politički aktivizam – Massive Attack radili su sa Stop the war koalicijom i posjetili izbjegličke kampove u Libanonu, dok su 2011. godine, Del Naja i Thom Yorke iz Radioheada održali party za Occupy prosvjednike koji su zauzeli zgradu UBS banke u Londonu. No, Del Naja ne voli kad ga se definira kao „glazbenika/aktivista“: “Dobro je učiti, biti angažiran i slušati ljude, vidjeti što se događa. Ali to nije motivator: da sam politički čovjek, bio bih otišao u politiku. Uključio sam se u te stvari kad su ljudi došli k meni i obrazložili mi ih, ali nisam glazbenik/aktivist, to nije ta riječ“.

homepage_large.8155003dGlazbenu čaroliju Massive Attacka uvijek prate i složene vizualne intervencije, ali na trenutnoj turneji mnogima one ostavljaju čak i snažnije utiske od same glazbe. Ne sastoje se samo od projekcija s velikih LED ekrana koji su od samih početaka svojevrstan zaštitni znak banda, kreirani od Del Naje ( za kojeg neki nagađaju nije li upravo on autor i tajanstvenih Banxy graffita) i londonskog United Visual Artists grupe. Košmar informacija s njih ovaj put doticat će se specifičnosti svakog grada u kojem na turneji sviraju, pa tako i Pulu čeka neko specijalno iznenađenje. No, jedan od najsnažnijih momenata cijelog koncerta vjerojatno će biti kad se budu nizale fotografije Gilesa Duleya, bivšeg rock-fotografa koji je izgubio obje noge i lijevu ruku kad je 2011. stao na bombu dok je fotografirao u Afganistanu. Posljednjih nekoliko godina proveo je fotografirajući portrete i ljudsku nevolju posvuda na onome što je postalo poznato kao Put izbjeglica, od Sirije i Libanona do grčkih otoka i Calaisa.

“Sve je obuhvatio, nevjerojatno”, kaže Del Naja. “Samo snimkama ljudi. Apolitičan je, stvarno, ali vam daje pravi uvid u to kako golema i tragična je cijela stvar, koliko je važno ispravno odgovoriti. U stvari sam bio malo zabrinut kako staviti njegove fotografije uz pop glazbu, ali moćne su, a on o tome želi komunicirati. Tako smo završili s ovom mješavinom realnosti i… estetskog užitka, statistike, malo novinarstva, neke ironije. To je neka vrsta ravnoteže; ne želite biti netko tko ljude lupa po glavi činjenicama kada se, konačno, oni ovdje dolaze zabavljati. Ali, također želimo da shvate to što radimo, želimo da povežu točkice; ne želimo ništa banalizirati.”

Priredila: D.Knapić

Više:

Dokumentarac o Massive Attack

Intervju za Channel 4

Intervju za The Guardian

Leave a Reply


9 − = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum