OPERACIJA PARK: POČEO 18. MEDIA MEDITERRANEA FESTIVAL

Bogatim i višeslojnim programom koji je u potpunosti okupirao pulski Titov park započeo je ovogodišnji 18. Media Mediterranea festival u organizaciji udruge Metamedij. Punoljetni festival svojim je benignim prisvajanjem jednog od centralnih pulskih parkova Puljanima i njihovim gostima svih generacija ponudio pregršt novomedijskih interaktivnih instalacija i igara, zabavnih i edukativnih radionica za djecu i glazbenih performansa – u okviru centralne teme festivala: „Post–it!“

_DSC6499(1) (1200x801)Želja umjetničkih direktora ovog izdanja: Silvije Guerra i Anselma Tumpića bila je stvoriti susretište suvremene umjetnosti i spekulativne dizajnerske prakse.

Kao što kaže Tumpić: „Tematski okvir festivala oslanja se na značenje riječi post-it – komadiće papira na koji stane tek nekoliko riječi ili ideja. Riječ upućuje i na popularne kratke objave u različitim digitalnim medijima i društvenim mrežama. Tema omogućuje i istraživanje scenarija bliske budućnosti koji dolaze nakon informacijskih tehnologija te njihov utjecaj na ljude i prostor. Zato smo u naš festival htjeli uključiti i djecu koja su doslovno naša budućnost.“

Upravo su djeca najviše „profitirala“ tijekom prve večeri festivala i to u igraonicama i radionicama Ekomuzeja Batana s projektom „Contrada – mjesto sjećanja na djetinjstvo“, Zvonimira Lapova-Padovana s LEGO® Technic i Mindstorms EV3 robotima, Nenada Sinkauza s „Tvornicom zvuka“ i sekcije Djeca i arhitektura Društva arhitekata Istre s programom „pArkadija“.

_DSC6585 (1200x801)Radionice i igraonice bila su stoga najbučnija i najaktivnija mjesta u parku, a stariji su mir i opuštanje mogli pronaći u piknik zoni, kušati hranu Solidarne ekološke kuhinje Tee Janko Bevandić i Andreje Buić i poslušati jučerašnje glazbene izvođače: Ansamble da camera (Branko i Anamarija Škara), Brian Aira (Marino Jurcan), DJ Palmira (Emil Jurcan) i Rinome (Marino Morosin).

Ostatak parka zauzele su novomedijske, dizajnerske , interaktivne i umjetničke instalacije međunarodnih i domaćih autora. Umjetnička direktorica Silvia Guerra napominje da je pri odabiru autora i djela za festival tražila one koji imaju poveznicu s prošlošću, ali su usmjereni prema budućnosti. Međunarodni i domaći autori festivala su: Francisco Queirós, Gereon Krebber, Ceal Floyer i Ignacio Uriarte, Anselmo Tumpić, Dragana Sapanjoš i udruga Mokar prst, zatim Vedran Gligo, Ana Jurčić, Dina Karadžić, Josipa Komljenović, Karlo Marković, Sara Salamon i Betty Stojnić u sklopu projekta Glitch [expo], Oleg Morović i Visiualia group, a predstavljeni su i pobjednici natječaja za autorske GIF animacije „PRIJE/POSLIJE“

_DSC6709(1) (1200x801)Prva festivalska večer bila je izvrsna prilika da se šira publika, kako namjernika tako i slučajnih prolaznika, pobliže upozna s novim umjetničkim i dizajnerskim praksama, a najmlađima da na zabavan način ostvare svoj prvi kontakt s njima i to putem zabavnih i edukativnih programa osmišljenih posebno za njih. Festival Media Mediterranea jedan je od krunskih programa udruge Metamedij koja je s ovim punoljetnim izdanjem ujedno i poradila na promociji, promišljanju i produkciji novomedijskih kultura što su i osnovni ciljevi mp3 platforme.

Media Mediterranea 18 održava se još večeras, a detaljan program festivala možete pronaći na ovoj poveznici.

Tekst Boris VINCEK
Fotografije Roberta  PALJAR i B. VINCEK

Leave a Reply


9 − = 4

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum