Počinje Classical Music Festival

Novi festival klasične glazbe jednostavnog naziva Classical Music Festival bit će održan u Puli u ponedjeljak i utorak, 22. i 23. kolovoza, te u petak i subotu, 26. i 27. Kolovoza, a u organizaciji udruge Istarski kulturni sabor Andree Milohanić i Sandra Vešligaja.

13939329_978489012268079_6260372065983259091_n„1. Međunarodni festival klasične glazbe nastao je s ciljem približavanja klasične glazbe što širem krugu ljudi. Smatramo da glazba nije bezvremenska, već je vezana za vrijeme – stoga pristup treba biti u skladu s vremenom: drugačiji, moderniji, pristupačniji. Cilj Festivala jest lišiti klasičnu glazbu okova”uštogljenosti”, približiti glazbenike publici i predstaviti ih na jedan opušteniji i humorističan način. Dosad “ozbiljna” glazba, pretežito svirana u prestižnim koncertnim dvoranama, postaje opuštenija i zaigrana  – rasprostranjuje se po različitim pulskim lokacijama, integrira se među ljude i dolazi ususret svim građanima; ljubiteljima klasike, ali i slučajnim prolaznicima u nadi da će zadobiti njihovu pažnju i pobuditi njihov interes“, navode organizatori.

U prvoj godini svog nastajanja, Festival će se predstaviti četverodnevnim ciklusom koncerata klasične glazbe s naglaskom na glazbu W. A. Mozarta. Prvi je to projekt takvog karaktera na prostorima RH i Istarske županije, s kojim će se Grad Pula priključiti ostalim europskim prijestolnicama u svjetskom obilježavanju 260. obljetnice rođenja i 225. obljetnice smrti glazbenog velikana W. A. Mozarta (1756.-1791.). Gostuju afirmirani profesionalni glazbenici iz SAD-a, Rusije, Austrije, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

Prvi dan festivala dovodi u galeriju C8 slovenski kvartet citri koji će izvesti program pod nazivom “mozARTology”, a u utorak će kod Augustovog hrama biti održan program “mozARTisinlove” u kojem sudjeluju pjevači: sopranistica Ivana Đoković (Srbija), sopranistica Margareta Klobučar (Austrija), bariton Grga Peroš (Hrvatska) i američki tenor Marlin Miller. U petak, 26. kolovoza na rasporedu je program “mozARTification” u podzemlju Arene s nastupom Dalibora Miklavičića te Mojce Jerman i Vere Magdevska. Posljednjeg dana festivala, 27. kolovoza, od 18 do 24 sata bit će održan “mozARTmaraton” na Forumu, na kojem će sudjelovati brojni glazbenici.

Izvor

Leave a Reply


2 − 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum