“Brisanje granica” Lade Luketić

U Galeriji sv. Toma, Zavičajnog muzeja grada Rovinja, u petak 9. rujna u 21:00  sati predstaviti će se umjetnica Lada Luketić sa svojom samostalnom izložbom instalacije site specific iz ciklusa “Brisanje Granica”.

ladaSvi pratimo tragične političke događaje koji u potpunosti „mijenjaju lice starog kontinenta“ ne ostavljajući nikoga ravnodušnim. Ishodište promjena je rat u Siriji, iako uništavanja i ubijanja, invazije i osvajanja, zbjegovi i očaj već godinama i desetljećima obilježavaju svakodnevicu na Bliskom istoku. Zaljevski rat, zapadna intervencija u Iraku, rat u Siriji prate se uživo i masovno zahvaljujući digitalnoj i medijskoj revoluciji: Internetu, društvenim mrežama, medijskim platformama. Ako je amblemska slika Zaljevskog rata pokazivala pustinjska naftna polja u plamenu, onda sirijsku tragediju obilježuju slike izbjeglica koji bježe na Zapad nadajući se boljem životu. Na djelu je jedno od najvećih, ikada zabilježenih masovnih iseljavanja stanovništva uslijed rata, fundamentalizma, kaosa. Velike migracije iza Prvog svjetskog rata, masovni odlasci u Ameriku za krize 1930-ih ili planske razmjene stanovništva – sve je to bilo manjeg opsega. Današnje migracije dubinski mijenjaju svijet, a narav i smjer tih promjena još ne možemo razumjeti.
S druge strane, te promjene, kao i sve tragične događaje na Bliskom istoku, pratimo iz intimnosti vlastitog prostora u stvarnom vremenu. Vidimo lokacije za koje još jučer nismo znali da postoje i koje uživo nikada nećemo vidjeti, i procjenjujemo razloge za tuđe migracije. Sve nam je dostupno i poznato. Ali, pomak leptirovih krila vibrira prostorom i obiđe cijelu zemlju. Titraj krilima na Istoku, donosi promjene na Zapadu, i obratno. Granice na karti još postoje, dok su granice realnosti sve fluidnije.
Ova izložba propituje tu dvojakost između unutrašnjega – zaštićenog, visoko estetiziranog, urbanog prostora suvremenog čovjeka – i vanjskoga – tragičnog, ratnog, nasilnog, migracijskog prostora. Ta dvojakost unutarnjeg i vanjskog prostora daje nam osjećaj da još uvijek postoji jasna granica među njima. Međutim digitalizacija, masovni mediji, široka dostupnost svih informacija (i onih lažnih), unijeli su drastične promjene u sve pore društvenog života brišući postepeno te granice. Neke su promjene pozitivne, neke negativne, odnosno istovremeno ono pozitivno što označava demokratizaciju može omogućiti ono negativno: manipulaciju. Stvara se nova realnost – gdje je unutar nje mjesto javnog, a gdje privatnog čovjeka i postoje li oni još svaki za sebe?

1048_6

Izložbeni prostor galerije gubi konture i projekcija pustinje kao vanjskog migracijskog prostora spaja se s realnim prostorom. Siluete, portreti, motivi iz života imigranata prelaze preko tapeciranog namještaja i slika. Nema više jasnih granica između simulacije i zbilje, virtualnog i stvarnog prostora i uspostavlja se novi odnos između “fizičkog prostora tjelesnosti i iskustva prostora dematerijaliziranog virtualnog svijeta” (Sou Fujimoto).
Posljedice svega toga su gubitak privatnosti kao utočišta i prodor masovnih medija u intimu. Velika politička tragedija je posvuda oko nas; ona nema epifanije i katarze; samo beskrajno zaplitanje novih i novih sižea. Nalazimo u stanju uzurpirane privatnosti u naizgled sigurnim ambijentima. Dosegnuli smo, mnogi vjeruju, visoku razinu demokracije, a istodobno gubimo utočište i autonomiju privatnog prostora. /Lada Luketić

Izvor/Fonte

 

Leave a Reply


6 − = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum