Izložba “Živost” Lorne Kijurko u Zavičajnom muzeju grada Rovinja

Samostalna izložba fotografija ‘Živost’ Lorne Kijurko bit će otvorena u petak 23. listopada u 18 sati u galeriji sv. Toma, Zavičajnog muzeja grada Rovinja. Izložba će biti otvorena do 7. listopada.

“”Živost” je serija fotografija nastala u ljetnim mjesecima kao osobna ekspresija sa tendencijom što boljeg razumijevanja stvarnosti i interpretacijom svijeta. Izbor subjekata dolazi iz ideje ljepote i emocionalne konekcije, čije mi istraživanje pomaže da dublje istražim gdje sam i kada. Izvor je u mjestu moje intuicije, koja je razmotana u pričama oko mene. Nalazim priče koje nam zbog užurbanosti života lako promaknu, dajući im značaj o svijesti trenutka. Naglasak je na “ovdje i sada”. Vrijeme nam svima leti i svatko od nas često zaboravi zastati i upijati ljepotu svega što nas okružuje. Priroda, neprisutnost materijalnih stvari, sloboda duha, udah, blaženstvo, ljubav, uočavanje detalja, povezanost, svijest, su zajedničke karakteristike fotografija koje su predstavljene”, kaže autorica.

zivost

”Lorna Kijurko u svojim fotografijama koristi simboličke i ekspresionističke motive. Osnovu čine minimalističke apstraktne kompozicije dok su fotografirani motivi naga ljudska tijela. Tijela u svojevrsnom grču između namještene poze i slučajnog pokreta. Idealizirani “aktovi” mladih ljudi, gotovo kao da su naslikani u radionici nekog baroknog slikara, ali isto tako podsjećaju i na fotografije koje su nastajale u drugoj polovici 19. stoljeća, vrijeme kada je fotografija počela polagati pravo na svoju umjetničku vrijednost…

Namještenom pozom u pokretu Lorna želi vizualizirati svoju imaginaciju, viziju koja se kroz zaustavljeni pokret nameće kao živost. Jer, zaustavljeni pokret ima svoju putanju koju možemo prepoznati ako joj zamislimo slijed. Slijed početka, zatim trenutka kada je pritiskom na gumb zaustavljen i na koncu nastavak. Sve osim zaustavljenog trenutka koji se vidi na fotografiji je zamišljeno ili iskonstruirano u glavama nas promatrača. Taj se slijed manifestira i kroz vesele poze koje ne ostavljaju trunka sumnje tmurnim ili napetim motivima. Naprotiv, iz motiva se prepoznaje radost ljubavi tek kroz blago izraženu erotiku”, navodi se u tekstu kojeg potpisuje Dario Sošić.


Izvor

Leave a Reply


− 5 = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum