MoMA otvorio svoj on-line History archive

Koliko god se užasavamo njegovih negativnih strana ili smo zabrinuti pretjeranom količinom vremena koje provodimo surfajući nepreglednim prostranstvima interneta, ne možemo poreći da nam je to čudo moderne tehnike donijelo i mnogo dobrih i uzbudljivih mogućnosti koje je čovječanstvo do sad moglo samo sanjati. Među njima su i prilike da, iz udobnosti vlastita doma, virtualno „putujemo“ i posjećujemo mnoga zanimljiva mjesta do kojih u realnosti možda nikada nećemo stići.

Una risorsa incredibile, che permetterà agli studiosi di tutto il mondo di approfondire la storia del museo newyorkese e non solo. 3500 progetti espositivi sono consultabili sul sito del MoMA, con tanto di foto, catalogo e comunicato stampa.

moma1Jednu takvu priliku posjetiteljima svoje službene stranice odnedavno nudi i poznati Muzej moderne umjetnosti u New Yorku, MoMA. Na svom portalu je ovaj 86-godišnji Muzej otvorio opsežni digitalni arhiv s preko 33.000 fotografija koje bilježe njegovu dugu povijest. Arhiv sadrži snimke instalacija, izložbene popise, priopćenja za tisak, kataloge i druge tragove povijesti ovog kultnog Muzeja, te bilježe kako su mu se unutarnji zidovi mijenjali od njegova osnutka 1929. do danas.

Arhiva započinje s prvom MoMA izložbom, “Cézanne, Gauguin, Seurat, Van Gogh”, protežući se potom na preko 3.500 izložbi koje su je slijedile, uključujući  “Modernu arhitekturu” iz 1934.te, “Kubizam i apstraktne umjetnosti” iz 1936.te, “Bauhaus 1919-1928” iz 1939, ili izložbu “Informacija” iz 1970.te.

moma3Fotografije i materijali koji se odnose na svaku izložbu besplatno su dostupni na ovoj javnoj domeni, gdje se mogu sortirati i analizirati. Arhiva ima i mnoge fotografije trenutaka tijekom povijesti MoMA-e kada su slavni ljudi ili umjetnici bili očarani nekim od izloženih djela. Primjerice, na jednoj fotografiji iz 1957.me, Audrey Hepburn se divi Picassovoj slici “Garçon à la Pipe”, na drugoj Mies van der Rohe 1947.me razgovara s arhitektom Philipom Johnsonom na otvorenju njegove izložbe, na trećoj vidimo Walt Disneya na otvorenju izložbe o stvaranju njegova crtića „Bambi“… Arhive su na raspolaganju povjesničarima, studentima, umjetnicima i muzejskim „štreberima“ svih vrsta, mapirajući promjenljivu sliku modernosti kako se ona razvijala tijekom 20. i 21. stoljeća.

„Projekt je zamišljen kao živi arhivi, a ne tek jednokratna Web objava”, rekla je Fiona Romeo, direktorica digitalnih sadržaja i strategije u MoMA-i, u priopćenju prigodom otvaranja MoMA’s Exhibition History, dodajući: “Stalno će se ažurirati novim i budućim izložbama, čim budu dodane u kalendar na MoMA web stranici. Dodatni primarni dokumenti dodavat će se kako ih se bude obradilo.”

Priredila D. K.

Leave a Reply


3 − 3 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum