„Stanar“ Romana Polanskog u KLUBODROMU PULSKE FILMSKE TVORNICE

„Nakon književno-filmskih Bijelih večeri, Klubodrom Pulske filmske tvornice nastavlja s programom projekcija po odabiru gledatelja, pa će ovoga četvrtka, 29. rujna, biti prikazan film „Stanar“ (The Tenant) Romana Polanskog. Njega „donosi“ članica Alda Petrović, koja će ujedno biti moderatorica večeri. Besplatni program počet će u 20 sati“, kaže voditeljica Klubodroma PFT-a Ivana-Nataša Turković.

stanarOvaj se psihološki triler iz 1976. temelji na romanu „Le locataire chimérique“ Rolanda Topora iz 1965., a posljednji je dio „Trilogije stana“ kojoj još pripadaju „Odbojnost“ (1965.) i „Rosemaryna beba“ (1968.). No ovdje, iako je glavni lik očito u određenoj mjeri paranoičan, film ne razotkriva do kraja dešava li se sve samo u njegovoj glavi ili su čudna zbivanja bar donekle stvarna. Trelkovsky, miran i neprimjetan birokrat iz Poljske, pronalazi stan u Parizu. Prethodna stanarka nalazi se u bolnici nakon pokušaja samoubojstva, a Trelkovsky počinje sumnjati da ga stanodavac i susjedi malo po malo pokušavaju pretvoriti u nju kako bi si i on oduzeo život.


stanar-plakat

Neki kažu za „Stanara“ da je to najosobniji film Romana Polanskog, a drugi da je to prvi kafkijanski horror. Mnogi kritičari su uočili upravo njegovu kafkijansku temu, tipiziranu putem atmosfere koja obiluje tjeskobom, konfuzijom, crnim humorom, klaustrofobijom, alijenacijom, seksualnom frustracijom i paranojom. Međutim, u filmu u kojemu postepeno nestaje granica između stvarnosti, ludila i nadnaravnog nisu korišteni uobičajeni elementi horrora, a strah od smrti zamijenjen je podjednako uznemirujućim strahom od gubitka identiteta.

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

Izvor

Leave a Reply


− 3 = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum