Bijele večeri – „Orlando“ Virginije Woolf i Sally Potter

Književno-filmske Bijele večeri Kluba Pulske filmske tvornice nastavljaju s programom ovoga četvrtka, 13. listopada, u 20 sati, a na programu će biti ekranizacija romana „Orlando“ Virginije Woolf (1928.) u režiji Sally Potter iz 1992. godine.

orlandoPriča romana „Orlando“ počinje u elizabetinsko doba i opisuje prvu veliku ljubav mladog plemića Orlanda da bi završila početkom XX. stoljeća opisujući život lady Orlando. Knjiga je posvećena Viti Sackville-West, aristokratskoj spisateljici i pjesnikinji čija je biografija poslužila Virginiji Woolf kao izvor za mnoge detalje upotrijebljene u romanu, a prvenstveno kao inspiracija i odgovor na pitanje postoji li treći spol u kojem su muževnost i ženstvenost spojene u nedjeljivo jedno.

„Orlando“ je najpopularniji i najčitaniji (a ujedno i najmanje eksperimentalan) roman Virginije Woolf koja je ovom knjigom odala počast svojoj dugogodišnjoj ljubavnici i prijateljici Viti Sackville-West. Njen sin, Nigel Nicolson je napisao da je „utjecaj Vite na Virginiju u potpunosti sadržan u Orlandu, najdužem i najšarmantnijem ljubavnom pismu u književnosti, u kojem ona istražuje Vitu, uvlači ju u stoljetne spletke, prebacuje iz jednog spola u drugi, igra se s njom, oblači u krzna, čipke i smaragde, zadirkuje i koketira s njom te ju obavija velom tajne.“

billy-zane-and-tilda-swinton-in-orlando-1992Britanska adaptacija u režiji Sally Potter datira iz 1992. godine, a posebno ju se hvali zbog dočaravanja lokacija pisanog djela koje su vizualnu izuzetno snažne. U ovoj fantastičnoj biografskoj drami s Tildom Swinton, Billyem Zaneom i Quentinom Crispom u glavnim ulogama pratimo priču mladog plemića Orlanda kojemu u kasnom 16. stoljeću kraljica Elizabeta I. naredi da ostane zauvijek mlad. To mu omogućuje dugu i duboku filozofsku potragu za ljubavlju, poezijom, mjestom u društvu i smislom života, ali ne samo s točke gledišta muškarca već i žene u koju se prirodno preobražava u 18. stoljeću.

„Moja zadaća u adaptaciji knjige Virginije Woolf bila je pronaći način na koji ostati vjerna duhu knjige i autoričinih namjera, ali istovremeno biti i nemilosrdna i promijeniti one dijelove knjige koji nisu filmični. Najneposrednije promjene su strukturne. Priča je pojednostavljena, a svi oni događaji koji nisu značajni za Orlandovu priču su izbačeni. Orlandove riječi i pogledi u kameru su istovremeno ekvivalent autoričinog obraćanja čitateljima te pokušaj prevađanja njene duhovitosti u filmski humor“, kazala je svojevremeno redateljica Potter.

Bijele večeri program je Kluba PFT-a kojeg vodi novinar Boris Vincek i koji iz mjeseca u mjesec dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča. Strukturiran je poput kluba čitatelja, a projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, dok je nakon gledanja na rasporedu diskusija s publikom. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je ona unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 + = 11

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum