„Mladi Frankenstein“ Mela Brooksa u KLUBODROMU PULSKE FILMSKE TVORNICE

Klubodrom Pulske filmske tvornice donosi ovoga četvrtka, 6. listopada, u 20 sati američku komediju iz 1974. Godine „Mladi Frankenstein“ (Young Frankenstein) Mela Brooksa, čija se radnja vrti oko doktora Fredericka Frankensteina, unuka ozloglašenog znanstvenika. Iako ne želi imati veze sa svojim djedom, silom prilika on ipak završava u dvorcu u kojemu otkriva proces reanimacije mrtvaca.

young_frankenstein_plakat-805x1200Ova parodija klasičnog horror filma oslanja se prvenstveno na razne adaptacije romana Mary Shelley koje je Universal producirao tijekom 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća („Frankenstein“ iz 1931., „Frankensteinova nevjesta“ iz 1935., „Frankensteinov sin“ iz 1939. i „Frankensteinov duh“ iz 1942.). Većinu korištene laboratorijske opreme napravio je Kenneth Strickfaden upravo za prvi film o slavnom Frankensteinu. Kako bi dočarao atmosferu tih ranih filmova, Brooks se opredijelio za crno-bijelu tehniku, što je bila prava rijetkost za 70-te. Osim toga, u stilu 30-ih je i uvodna špica te prelazni kadrovi (iris efekt, vajpovi i zatamnjenja), ali i glazba koju je skladao Brooksov dugogodišnji suradnik John Morris.

Glavne uloge tumače Gene Wilder, koji je s Brooksom napisao scenarij, te Marty Feldman, Peter Boyle, Teri Garr, Madeline Kahn, Cloris Leachman i Gene Hackman. Za razliku od prethodnih kao i naknadnih filmova, Brooks ovdje ne glumi (iako je u nekoliko dijelova dao svoj glas, a u jednoj kratkoj sceni pojavio se i kao njemački seljak) jer je takav bio dogovor s Wilderom koji nije želio njegovo uobičajeno razbijanje četvrtog zida.

„Mladi Frankenstein“ postigao je komercijalni uspjeh, a osvojio je i kritičare. Bio je to treći najuspješniji film godine, dok je danas uvršten među najbolje komedije svih vremena. Nominiran je za nekoliko Oskara i Zlatnih globusa, a osvojio je više nagrada u zemlji i svijetu.

Ulaz na program kojim će moderirati voditeljica Klubodroma Ivana-Nataša Turković je slobodan. Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

Izvor

Leave a Reply


6 + = 15

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum