PSIHOGENA FUGA – nova ekstravagancija Davida Lyncha

Svestrani umjetnik i jedan od najutjecajnijih američkih redatelja, David Lynch, ne prestaje iznenađivati.  Među brojnim projektima na kojima radi ove godine svakako se izdvaja onaj kojeg njegovi brojni štovatelji s nestrpljenjem očekuju – novi nastavci Lyncheve kultne tv serije Twin Peaks, najavljeni za proljeće 2017.

malkoManje je poznato da je Lynch preko 40 godina strastveni meditator i promicatelj Maharishi Mahesh Yogijeve tehnike Transcedentalne meditacije. Da bi ovu korisnu tehniku približio onima kojima može najviše koristiti, posebno u uklanjanju traumatskih stresova, 2006. osnovao je i svoju  David Lynch fondaciju za „obrazovanje zasnovano na svjesnosti i za svjetski mir“. Posredstvom ove organizacije se, uz ostale, s meditacijom susreću i zatvorenici, korisnici u prihvatilištima za beskućnike, vojni veterani, kao i djeca sa siromašnijim životnim uvjetima. Upravo kako bi prikupljao donacije za takove projekte Fondacije nedavno je lansirao i, Lynchevskoj visokoj razini čudaštva dosljednu, neobičnu fundrising kampanju koja će posebno obradovati njegove fanove: Kao dio šireg projekta „Igrajući se Lyncha“, 8. listopada je objavio i film Psychogenic Fugue, kolaboracijsku meditaciju na svoj rad u kojem umjetnici svjetskog glasa daju vlastito viđenje Lyncha, a sve sa svrhom prikupljanja donacija za projekte Fondacije. Riječ je o kratkom filmu u kojem njegov vršnjak i slično intenzivan umjetnički duh, John Malkovich, glumi samog Lyncha i neke od njegovih najslavnijih likova, uključujući nezaboravne agenta Coopera i gospođu s cjepanicom iz Tween Peaksa. Film sadrži originalnu Lynchevu glazbu koju izvode umjetnici poput The Flaming Lips i Angela Badalamentia. Donatorima su ponuđeni:  album s glazbom iz filma, originalne fotografije te potpuna, „director’s cut“ verzija filma čiji se dijelovi kao teaseri nude na netu…

psycho

http://welcometotwinpeaks.com/lynch/john-malkovich-david-lynch-psychogenic-fugue/

Priredila D. K.

Leave a Reply


+ 1 = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum