Tjedan talijanskog jezika u svijetu u Muzeju Lapidarium

U suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, povodom 16. izdanja Tjedna talijanskog jezika u svijetu, u Muzeju Lapidarium bit će održana izložba talijanskog ilustratora Emiliana Ponzija i projekcija filmova talijanskog redatelja Ettorea Scole.

pag4-5-lussuriaIzložbu radova na temu Danteovog „Pakla“ Emiliana Ponzija biti će moguće pogledati u periodu od 24. do 28. listopada, a projekcija talijanskih filmova bit će održane u utorak 25. listopada u 18 sati kada je na programu „La cena“, odnosno u srijedu 26. listopada u 18 sati kada će biti prikazan film „La famiglia“.

Posljednji rad Emiliana Ponzija „Pakao“ kroz optiku suvremenosti i univerzalnih ikona, putem instant slika prolazi kroz krugove Danteovog Pakla. Objavljen je u 28. broju časopisa  „Un Sedicesimo“ u izdanju Corraini. „Danteovo „snoviđenje“ kod Ponzija odvija se putem vizija. Noćne more iz svakodnevnice uronjene su u plošne boje pozadine svake pojedine slike. Vrpcu vremena kida zagušljiva uniformnost boje koja blokira likove u vječne muke. Pop ikonografija silazi u podzemlje i ispašta svoje grijehe. Izričaj je isti onaj koji je ilustratora proslavio kao jednog od najcjenjenijih na međunarodnoj sceni: sadržati ikone ovog vremena u perspektivi buduće univerzalne komunikacije. „Pakao“ je dvadesetosmi broj časopisa “Un Sedicesimo”, iz prestižne biblioteke u izdanju Corraini, koja je ugostila neka od najvažnijih imena iz svijeta umjetnosti, dizajna i komunikacije, kao što su Steven Heler i Giulio Iacchetti“, navodi se u opisu izložbe.

Emiliano Ponzi talijanski je ilustrator koji živi i radi u Milanu. Njegov rad uporabom tekstura, grafičkih linija i esencijalnosti komunicira na izravan i sintetički način. Ponzijeve ilustracije pojavljuju se na reklamama, u časopisima, knjigama, dnevnim novinama i animacijama. Među međunarodnim naručiteljima njegovih radova nalaze se The New York Times, Le Monde, Time, The Economist, Newsweek, United Airlines, Penguin books, Saatchi&Saatchi New York, a među talijanskim La Repubblica, Feltrinelli, Il Sole 24 Ore, Mondadori, Triennale Design Museum. Dobitnik je brojnih priznanja poput Young Guns Award kojeg dodjeljuje Art Directors club iz New Yorka, zatim medalja za zasluge od strane Society of Illustrators iz New Yorka, Los Angelesa te 3×3 Magazine Pro showa. Nagradu za izvrsnost dodijelili su mu: Print, How International Design Award, Communication Arts Illustration Annual i American Illustration Annual. Godine 2011. izdavačka kuća Corraini objavljuje knjigu Ponzijevih radova „10×10“.

Ettore Scola (1931. – 2016.) bio je talijanski filmski redatelj i scenarist. Od 1954. pisao je scenarije, a režijom se počeo baviti od 1964. Nakon velikog uspjeha populističke komedije „Drama ljubomore“ (1970), stvara žanrovski i stilski vrlo raznolik opus: „Brutti, sporchi e cattivi“ (1976.), „Il sorpasso“ (1962.), „Una giornata particolare“ (1977.), „La cena“ (1998.), „La famiglia“ (1987.)

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 1 = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum