Započele radionice „Video novinarstvo – Radionice medijske pismenosti“ udruga Pulska filmska tvornica i Metamedij

Prvi ciklus radionica „Video novinarstvo – Radionice medijske pismenosti“ namijenjen srednjoškolcima trećeg i četvrtog razreda, a u organizaciji udruga Pulska filmska tvornica i Metamedij održan je u srijedu 19. i u četvrtak 20. listopada u prostorima PFT-a. Radionica koja se održava u sklopu medijskih projekata Medionauti i Medijski kultivator PFT-a i Metamedija privukla je preko 30 srednjoškolaca pulske Gimnazije i Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn.

3Prva na redu bila je radionica osnova novinarstva koju su vodili urednica portala Ipress Tatjana Uvodić Iveša i Kulturistra Boris Vincek. Tijekom radionice osnova novinarstva polaznici su upoznali sve novinarske forme – od jednostavnih do najsloženijih – vijest, tema, osvrt, razgovor, reportaža, kolumna. Radionica osnova novinarstva postavila je nužne temelje za daljnje edukativne blokove u kojima su polaznici sami morali kreirati vijesti na predlošku opsežnijih tema.

Nakon usvojenog osnovnog znanja o novinarskim formama polaznicima se kroz specifične zadatke pružio uvid u osnove pripreme materijala za novinarski rad. Kako razaznati što je to vijest, kako se prikupljaju podaci i koja su sve osnovna pitanja za koje novinarski prilog mora potražiti odgovore osnova su za ozbiljno, objektivno i nepristrano istraživanje. Polaznici su putem ove radionice spoznali kojim se metodama i sredstvima prikupljaju informacije za oblikovanje vijesti – od procjene prioriteta sve do odabira sugovornika i informatora. U praktičnom djelu ta su znanja upotrijebili na razradi vlastitih vijesti za novinarske video priloge. Polaznici podijeljeni u grupe pokazali su zavidan angažman i autonomiju u razradi općenitijih tema i njihovu sintezu na specifične lokalne primjere.

4Slijedila je radionica filmskog jezika koju je vodio Marko Zdravković Kunac iz PFT-a na kojoj su polaznici učili kako se pripovijeda priča kroz filmski jezik. Učili su koje vrste kadrova, rakursa i pokreta kamere postoje i kako se slažu u „riječi i rečenice“ filmskog jezika: scene i sekvence. Gramatika filmskog jezika nužna je za stvaranje suvisle filmske priče bilo da je riječ o igranom, dokumentarnom ili animiranom filmu. U vrijeme kada svatko može mobitelom snimiti filmsku priču i uploadati je na facebook, youtube ili neku drugu platformu, poznavanje osnovnih pravila filmskog jezika omogućuje im da svoju vizualnu misao iskažu na kvalitetniji, jednostavniji i efikasniji način.

Drugi ciklus radionica „Video novinarstva“ na rasporedu je 17. i 19. studenog u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc gdje će polaznici slušati predavanje o audio/video tehnologiji te nakon toga izaći na teren snimati svoje video priloge. Završni ciklus radionice bit će održan 19. i 20. studenog također u Rojcu gdje će polaznici montirati svoje priloge. Prezentacija radova radionice „Video novnarstva“ bit će održana 1. prosinca u Dnevnom boravku DC-a Rojc.

Tekst i fotografije Maja ISKRA

Leave a Reply


7 − 5 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum