Odličan ovogodišnji urod

KINO: CAFE SOCIETY, redatelj Woody Allen

cafe

Slijedeći svoj žestoki radni tempo od jednog filma godišnje, ciklički neumoljivo poput uroda voćki ili maslina, neumorni veteran Woody Allen ove nas je godine oduševio iznimno zanimljivim filmom “Café Society”, čija se radnja odvija 1930-ih između New Yorka i Hollywooda.

Allen je i ranije bio sklon radnjama koje se odvijaju između dva svjetska rata (Ponoć u Parizu, Purpurna ruža Kaira, Dani radija), otprilike u vrijeme njegovog rođenja (1935), u kojima majstorski miješa popularnu i visoku kulturu sa slojevitim karakterima, a pritom se ipak čuva pretjeranog slavljenja “romantične” prošlosti. U novom filmu Allenov junak je mladić (Jesse Eisenberg) iz New Yorka koji započinje karijeru kod bogatog ujaka u Hollywoodu i tamo se nesretno zaljubi u privlačnu ujakovu sekretaricu, a potajno i ljubavnicu (Kristen Stewart).

“Café Society” zanimljiv je u metafilmskom (ne samo zbog holivudskih tema, nego i vještog poigravanja žanrovima), a naročito u autoreferencijalnom kontekstu, što je uočljivo na nekoliko razina. Allen se konstatno poigrava sa svojim židovskim podrijetlom (u američkoj kinematografiji to podjednako uporno i duhovito prakticiraju Ethan i Joel Coen), ali i svojim poznim godinama. Tako je u ovom filmu iznjedrio i jednu sjajnu, alanfordovski obojanu doskočicu: “Trudi se svaki dan živjeti kao da ti je posljednji i jedan dan ćeš sigurno biti u pravu”.

No, poanta je u tome da Allenov stil, naracija i likovi uopće ne odgovaraju njegovoj dobi, nego se doimaju kao djelo čovjeka koji objedinjuje životno iskustvo s redateljskom vitalnošću srednjih godina. Čini se da upravo u tome i jest tajna njegove stvaralačke dugovječnosti i da će nas njegova “voćka” vjerojatno još godinama darivati svojim plodovima.

 

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


3 − = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum