Otvoren 6. Poreč Dox

6. Poreč Dox otvoren je u ponedjeljak 7. studenog u porečkom Pučkom otvorenom učilištu. Festival su otvorili Đelo Hadžiselimović, ravnatelj Učilišta Elio Štifanić, zamjenica gradonačelnika grada _38a4158_andi_bancic_5d_07_11_2016Poreča Nadia Štifanić Dobrilović i Vladimir Torbica, pročelnik upravnog odjela za kulturu Istarske županije. Đelo Hadžiselimović je rekao da je 6. Poreč Dox dosad najbogatiji izvrsnim dokumentarnim filmovima. Izdvojio je film “Poslušaj me, Marlon”, nesvakidašnju priču o glumačkoj ikoni Marlonu Brandu, kojom je festival i otvoren, kao i filmove “Kurt Cobain: Montage of Heck”, “Boljšoj Babilon” i “Zemlja kartela” koji će tek uslijediti.

Prvoga dana festivala otvorena je i izložba fotografija Borka Vukosava “Grad”. U Maloj galeriji Učilišta do 19. studenog posjetitelji će moći pogledati javnosti neprepoznatljive vizure Dubrovnika, potpuno drugačije od slike Grada na koju smo navikli. Umjetnička direktorica festivala fotografije Organ vida, Marina Paulenka, upoznala je prisutne s radom Borka Vukosava, dok je Štifanić izrazio zadovoljstvo širenjem programa Poreč Doxa na druge dokumentarne forme.

_38a4149_andi_bancic_5d_07_11_2016Uslijedile su projekcije filmova Mirze Skenderagića “Ja mogu da govorim” u kojem se tematizira mucanje te najposjećenija projekcija večeri – ona Porečana Gorana Škofića. Škofićev nagrađivani eksperimentalno-igrani film prikazan je u off-programu, čime je predstavljen novi projekt Učilišta, ciklus autora “Tornaj se doma” / “Torna casa”. David Belas, voditelji glazbeno-scenske djelatnosti Učilišta, najavio je da će se kroz ovaj projekt Poreču predstaviti autori koji su na različite načine povezani s gradom, na način koji autori sami izaberu. Naglasak će, kaže Belas, biti na recentnim izdanjima afirmiranih autora, koja će u sklopu “Tornaj se doma” / “Torna casa” svaka dva mjeseca biti prikazivana u Poreču.

Prvi dan festivala završio je AfterDox partyjem u caffe baru Corner gdje je nastupio band Big Wave iz Pule i obradama rock-hitova rasplesao prisutne. Danas na Poreč Doxu gostuju Robert Zuber s filmom “Kandidat” i Istarska kulturna agencija. Na programu su i HRT-ov dokumentarac “Zašto dama sjedi sama” Tanje Kanceljak te nagrađeni filmovi 14. Liburnia Film Festivala “Turizam!” i “Kratki obiteljski film”. Program je dostupan na linku: http://bit.ly/Program_PorečDox, a više informacija na Facebook stranici Poreč Dox.

Izvor

Fotografije Andi BANČIĆ

Leave a Reply


9 + = 12

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum