PROGRAM KLUBA PULSKE FILMSKE TVORNICE ZA STUDENI 2016.

Živahno će biti u studenom u Klubu Pulske filmske tvornice, gdje posjetitelje očekuje niz različitih programa, od projekcija i predstavljanja pa sve do radionica i predavanja.

Mjesec je „otvorilo“ predstavljanje osam dokumentarnih filmova nastalih u okviru 3. Production In-a Pulske filmske tvornice, maratona izrade filma koji je u drugoj polovici listopada održan u Pučkom otvorenom učilištu u Pazinu za mlade iznad 15 godina. Tako su 3. studenog prikazani radovI: Pazi se Pazine, jesen je iza ugla…. Anđele Antičević, Cirkus Ivana Fabrisa, Gljive Luke Gjurića, Štorija Mateta Istrijana Marine Jašić, Ča se govori o jami? Berta Lušetića, Priče iz Bunkera Ane Mendica, 2 i 25 Damjana Orepića i Ruke Antee Zelić. Production In je zanimljiv i maštovit način proizvodnje kratkog filma “from script to screen”, ali i mjesto na kojemu autori stavljaju na kušnju svoje umijeće. Voditelji radionice bili su Marko Zdravković-Kunac, Borna Elwazir i Martin Bastjanić, a premijera realiziranih priča na temu „Slike grada“ bila je organizirana posljednjeg dana u buffeu Bunker. Pulskom premijerom moderirao je Marko Zdravković-Kunac.

uze-hitchcockUslijedit će književno-filmske Bijele večeri s Borisom Vincekom koje će 10. studenog u 20 sati obraditi Uže Patricka Hamiltona i Alfreda Hitchcocka. Prvi Hitchcockov Technicolor film s Jamesom Stewartom, Johnom Dallom i Farleyom Grangerom u glavnim ulogama snimljen je 1948. godine, a temelji se na istoimenom kazališnom komadu Patricka Hamiltona iz 1929. za kojega se kaže da je nadahnut stvarnim ubojstvom 14-godišnjeg Bobbyja Franksa. Godine 1924. dvojica studenata Sveučilišta u Chicagu, Nathan Leopold i Richard Loeb, htjeli su pokazati kako mogu počiniti umorstvo i izvući se, no obojica su ipak uhićena. U ovom najeksperimentalnijem Hitchockovom filmu dvoje mladića zadave „inferiornijeg“ studenta, čije tijelo sakriju u svom apartmanu, a u cilju testiranja „savršenosti“ zločina pozovu potom na večeru njegove prijatelje i obitelj. Ova psihološka drama/krimić/triler poznata je po tome što se odvija u stvarnom vremenu, ali i po minimalnoj montaži te dugim kadrovima zbog kojih se čini da je sačinjena od jedinstvenog filmskog plana.

Od 11. do 20. studenog bit će održana 12. Škola filma „Pulska filmska tvornica 2016.“, čiji će voditelji Zorko Sirotić, Toma Zidić, Martin Šatović i Marko Zdravković-Kunac raditi deset dana s polaznicima na realizaciji njihovih dokumentarnih i eksperimentalnih filmova. Škola će se sastojati od razrade ideje i scenarija, snimanja i montaže, a namijenjena je kreativnim osobama bez ili s malo iskustva u izradi filma. Upisi su otvoreni do 09. studenog, dok će premijera nastalih radova biti održana 20. studenog u 20 sati. Pulska filmska tvornica organizira Školu u suradnji s Kinoklubom Zagreb i Hrvatskim filmskim savezom.

sunka-1Naredna projekcija u sklopu Klubodroma PFT-a bit će po odabiru gledatelja, pa će tako 17. studenog u 20 sati Alda Petrović moderirati večer tijekom koje će biti prikazana španjolska komedija/drama Bigasa Lune Šunka, šunka (1992.) s Javier Bardem, Jordi Mollà i Penélope Cruz u svojoj debitantskoj ulozi. Film je alegorija za Španjolsku, a redatelj koristi u velikoj mjeri igre riječi i dosjetke. Naglasak je stavljen na sučeljavanju stare i nove Španjolske, ali i mnogim drugim emotivnim oprečnostima poput erotične želje i hrane. Jose Luis je rukovoditelj u obiteljskoj tvornici donjeg rublja, gdje radi i njegova djevojka Sylvia. Kada ona zatrudni, Jose Luis obećava da će ju oženiti unatoč izglednom protivljenju roditelja. No, njegova majka je odlučna u namjeri da raskine njihovu vezu zbog Sylvijine pripadnosti nižem staležu te s tim ciljem upošljava Raula, potencijalnog modela za donje rublje i toreadora, čiji je zadatak zavesti Sylviju.

Javno predavanje Audiovizualna tehnologija Ivana Dobrana bit će održano u sklopu Video novinarstva – radionice medijske pismenosti u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc 17. i 18. studenog s početkom u 8 sati. Dobran će upoznati sudionike projekta i ostale zainteresirane građane s tehničkim sredstvima za stvaranje audiovizualnog materijala – od profesionalnih kamera i foto aparata pa sve do malih kućnih kamera i mobitela. Podučavati će raspoznavanju i korištenju raznih funkcija kamere ili mobitela, vrstama objektiva, pojmovima poput ekspozicija, žarišna duljina, filteri, post produkcija slike i zvuka, i još mnogo čemu drugom.

zivot-drugihNaredni Klubodrom donijet će ponovo film po odabiru gledatelja, pa ćemo tako 24. studenog u 20 sati pogledati nagrađivanu njemačku dramu Život drugih Floriana Henckela von Donnersmarcka iz 2006. s Ulrichom Müheom, Martinom Gedeck, Sebastianom Kochom i Ulrichom Tukurom. Redateljev debitanski dugometražni film bavi se prisluškivanjem stanovnika Istočnog Berlina od strane agenata Stasija, tajne policije Njemačke Demokratske Republike, čija je povijest u drami i obrađena. U njoj pratimo sudbinu umjetničkog para, pisca i glumice, koje 1984. godine motri agent tajne policije. Međutim, s vremenom on biva sve više i više obuzet njihovim životima… Moderatorica programa bit će Ivana-Nataša Turković.

Krajem mjeseca, točnije 25. studenog u 17 sati, počet će Škola animiranog filma koju će voditi Marko Zdravković-Kunac, Maja Prokl i Vanja Ujčić. Škola će biti održana dva uzastopna vikenda tijekom kojih će najviše 15 polaznika intenzivno raditi na savladavanju osnova animacije i stop frame animaciji uz pomoć softwarea Dragonframe.

Svi programi su besplatni. Program Kluba PFT-a financijski pomažu Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

Izvor

Leave a Reply


+ 9 = 13

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum