Rezultati radionice „Digitalna manufaktura – Tracking Tradition“

MP3 platforma u suradnji sa zagrebačkim kolektivom Oaza i Etnografskim muzejom Istre organizirala je od 2. do 5. studenog u Društvenom centru Rojc u Puli besplatnu radionicu rekreiranja starih znanja i objekata kroz različite medije pod nazivom “Digitalna manufaktura – Tracking Tradition“. Kroz upoznavanje sa zbirkom Etnografskog muzeja, polaznici su se bavili temama simbola, vizualnih kodova, jezika, mitologije, običaja, vjerovanja i rituala. Detektiranje i procesuiranje zanimljivosti materijalne i nematerijalne kulture života u Istri poslužilo im je za preispitivanje uloge manufakturnog rada. Iskustva s radionice i rezultati predstavljeni su na konferenciji “Produkcijski centri: umjetnost i razvoj zajednice” koju je MP3 platforma organizirala 5. studenog u pulskom Circolu Zajednice Talijana.

tracking3Osnovna tema radionice bila su vjerovanja (legende, mitovi, društveni običaji, jezik i govor, …) koja čine važan dio identiteta Istrijana. Pitanja na koje su prezentirani radovi pokušali dati odgovor su: Može li se dizajnom utjecati na promjenu perspektive vjerovanja koja su dio nečijeg identiteta? Koliko mediji može utjecati na usmjeravanje ili promjenu percepcije vjerovanja? Kako dokumentirati i vizualizirati nematerijalno? Ciljevi su bili prezervacija usmene predaje / nematerijalne baštine koja je krhka, kritičko propitivanje sadržaja usmene predaje i zaštita od vjerovanja koja produciraju strahove.

„Na temelju postojećih informacija (terenskog izleta) sudionici su izdefinirali temu vjerovanja kao nematerijalnu baštinu koja ima vrijednost. Uslijedio je zajednički brainstorming nakon kojega su u manjim grupama razvijali koncepte, kritički propitivali ideje, vizualizirali ih u različitim medijima i naposljetku međusobno testirali rješenja“, navode iz kolektiva Oaza.

Prvi projekt nazvan je „Takuin štorija o štrigama i štrigunima“, a na njemu su radili Tea Zbašnik, Sabina Damiani, Tanja Šuflaj i Irena Hodžić. „Razmatrajući mogućnosti interaktivnog prepričavanja motiva i vjerovanja koji potječu iz tradicijske kulture na području Istre, pristupile smo projektu na osnovi dva temeljna i međusobno isprepletena motiva – prepričane priče (vjerovanja) dobivene od kazivača te njihovo mapiranje po lokacijama, i aktualizacija istih u suvremenom kontekstu kroz digitalne aplikacije“, kažu autorice.

Projekt „Istražena“ rad je Ivane Vaccino koji je fokusiran na vizualiziranju/ilustriranju položaja žene kroz povijest, te povezivanje iste s vjerovanjima koja ju stavljaju u specifičnu poziciju, poziciju drugog. „Polazišna točka prezentacije je Marija Radaković, žena spaljena na lomači 1632. godine u Svetvinčentu u Istri, pod optužbom da je štriga, odnosno vještica. Prezentacija nadalje propituje položaj žene u društvu do današnjeg dana, s naglaskom na stalne mijene društva, odnosno uspone i padove kroz koje prolazi i svaka žena spoznavajući sebe. Budućnost položaja žene u društvu ostavlja mjesta za spekulativni dizajn, no u prezentaciji sam ipak stavila naglasak na introspektivni osvrt polaznica radionice, odnosno njihovim ciljevima kojima teže kao žene“, pojašnjava autorica.

drugiProjekt naziva „drugi / Drugi“ rad je tima kojeg sačinjavaju Ana Javor, Katarina Petrović, Lea Jurčić, Marko Borota i Ivan Perkov. „Promišljajući o konstrukciji identiteta, jednog od temeljnih pitanja socio-kulturalnih teorija, neizbježno dolazimo do ideje sebstva, odnosno kreiranja našeg ja. Govoriti o ja, ne znači samo govoriti o sebi, već i o drugome/Drugome. Naime, preko konstrukta drugosti uviđamo i uspostavljamo razlike između nas i drugog; u isto vrijeme dolazi do pridavanja negativnih konotacija onome što ne poznajemo, a samim time i do diskriminacije i isključivanja Drugoga. Svijet kojem pripadamo nije samo naš nego je i svijet svih drugih. Njih ne smijemo smještati van našeg svijeta već pažnju usmjeriti na subivanje; bivanje jednih s drugima znači otvaranje prostora za dijalog, što u konačnici vodi razumijevanju svake vrste različitosti i napretku kojem toliko težimo“, kažu autori.

Projekt „UrokBlock“ rad je polaznika Mate Žaje, a radi se o plug inu ili dodatku za bilo koju postojeću online platformu i koji na digitalni način obrađuje vjerovanje da se od uroka štriga ili štriguna možemo braniti noseći odjevni predmet naopako. Budući da živimo u digitalnom dobu autor je ovu „obrambenu metodu“ prilagodio za Internet pa pri ulasku na stranicu za koju smatramo da bi nas mogla ureći, pritiskom na aplikaciju okrećemo ju naopako i time se zaštićujemo od zlih sila.

Projekt naziva „Na skrito“ rad je polaznica Nine Živković i Tanje Ranić, a radi se o analizi čuvene fraze „Da ne bi ki ča reka“ koja je po mišljenju polaznica ušla u sam DNK Istrana. Upravo su tu frazu polaznice testirale u Vodnjanu putem projekcije na zatvorenim škurama jedne trošne kuće koja se nalazi na raskrižju.

tracking2Projekt „Od usta do usta“ Darje Galović propituje usmenu predaju i način na koji ona mijenja stil i sadržaj priče koja se prenosi s koljena na koljeno. Tijekom njenog eksperimenta osam sudionika je jedan drugome prepričavalo priču. Dok je prvome u nizu priča pročitana, ostale su prenesene od usta do usta, a finalni rezultat je usporedba prve i posljednje priče koje imaju jako malo dodirnih točaka.

Zadnji prezentirani projekt bio je „Istria Strigone Couture“ Barbare Radelja koja je izradila prototipe odjevnih predmeta koji služe za zaštiru od uroka, a koji se temelje na ljudskim svjedočanstvima vezanim uz iste.

Tekst Boris VINCEK
Fotografije Marko HAJDAROVIĆ

Leave a Reply


2 + = 9

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum