„Šunka, šunka“ Bigasa Lune u KLUBODROMU PULSKE FILMSKE TVORNICE

U sklopu Klubodroma Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 17. studenog, u 20 sati pogledat ćemo španjolsku komediju/dramu Bigasa Lune „Šunka, šunka“ (Jamón Jamón, 1992.) po odabiru Alde Petrović, koja će održati uvodnu riječ i moderirati naknadnu raspravu. Ulaz na program je slobodan.

Jsunka-1ose Luis je rukovoditelj u obiteljskoj tvornici donjeg rublja, gdje kao prodavačica na katu za prodaju radi i njegova djevojka Sylvia. Kada ona zatrudni, Jose Luis obećava da će ju oženiti unatoč izglednom protivljenju roditelja. No, njegova majka je odlučna u namjeri da raskine vezu zbog Sylvijine pripadnosti nižem staležu. Zbog toga upošljava Raula, potencijalnog modela za donje rublje i toreadora, čiji je zadatak zavesti Sylviju. Film s Javierom Bardemom, Jordijem Mollà i Penélope Cruz u svojoj debitantskoj ulozi je alegorija za Španjolsku, a redatelj koristi u velikoj mjeri igre riječi i dosjetke. Naglasak je stavljen na sučeljavanju stare i nove Španjolske, ali i mnogim drugim emotivnim oprečnostima poput erotične želje i hrane, dvama tipičnim karakteristikama koje su prisutne i u ostalim Bigasovim filmovima (spram kojih je redatelja osjećao veliku strast, kako je i sam priznao).

Njegovi radovi često istražuju i parodiraju klišeje španjolskog identiteta, a takav je i slučaj „Šunke, Šunke“, prvog dijela iberijske filmske trilogije (nastavljene filmovima „Zlatna muda“ i „Grudi i mjesec“) koju je snimio od 1992. do 1994. godine. Ova mješavina fatalne romantične melodrame i seksi meksičke sapunice donijela je svestranom katalonskom umjetniku, arhitektu, slikaru, dizajneru i redatelju Srebrnog lava na Venecijanskom Filmskom festivalu, kao i niz drugih nagrada i nominacija.

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

Izvor

Leave a Reply


3 + = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum