Bijele večeri – „Malteški sokol“ Dashiella Hammetta i Johna Hustona

U Klub Pulske filmske tvornice ovog se četvrtka, 8. prosinca, vraćaju književno-filmske Bijele večeri s Borisom Vincekom, a na programu koji će početi u 20 sati  je „Malteški sokol“ Dashiella Hammetta i Johna Hustona. Ulaz na program je slobodan!

poster-maltese-falcon-the-1941_02-1187x1200Malteški sokol najpoznatiji je detektivski roman Dashiella Hammetta koji je izvorno objavljen u epizodama u časopisu Black Mask 1929. godine. Glavni lik romana je detektiv Sam Spade, okosnica za sve sljedeće detektive u tvrdo-kuhanim krimićima, žanra kojeg je Hammett proslavio. Primjerice, bez Spadea, Raymond Chandler ne bi nikada uspio stvoriti svog detektiva Philipa Marlowea. Spade kombinira nekoliko značajki dotadašnjih detektiva, a prvenstveno hladnoću i ravnodušnost, nedostatak sentimentalnosti, izuzetnu pažnju za detalje, upornost, odlučnost u ostvarenju svoje vizije pravde i, ponekad, nemilosrdnost. Priča prati privatnog detektiva i njegova posla s tri beskrupulozna i ekscentrična kriminalca, i jednom prekrasnom lažljivicom, koji pokušavaju doći do neprocjenjivog kipa sokola.

Iako je sam Hammett neko vrijeme radio kao privatni detektiv za detektivsku agenciju Pinkerton u San Franciscu, lik Sama Spadea nema poveznica sa stvarnim likovima. „Spade nije ničija kopija. On je lik iz snova – ono što većina privatnih detektiva s kojima sam radio zapravo želi biti i čemu se u svojim najodvažnijim trenucima uspiju približiti“, kazao je svojevremeno Hammett. Za razliku od Chandlerovog pristupa u kojem je pripovjedač sam detektiv, Hammett je svoju priču ispričao u trećem licu bez opisa unutarnjih misli i osjećaja likova.

001-the-maltese-falconS Johnom Hustonom već smo se družili tijekom Bijelih večeri kada smo gledali njegovu adaptaciju Joyceove novele „Mrtvi“, što je ujedno bio i zadnji film koji je režirao, a s Malteškim sokolom (1941.) vraćamo se na početak njegove redateljske karijere budući da mu je to bio prvi film. Humphrey Bogart glumi Sama Spadea, a Mary Astor je njegova klijentica i femme fatale filma. Bogart nije bio prvi izbor za ulogu Sam Spadea, no George Raft kome je ona prvo ponuđena odbio je raditi s neiskusnim redateljem. Bogart je u ovom filmu napokon dobio glavnu ulogu i time započeo plodonosnu karijeru s Hustonom (Blago Sierra Madre (1948.), Key Largo (1948.), Afrička kraljica (1951.) i Nadmudri đavola (1953.)). Tijekom priprema za Malteškog sokola debitant Huston planirano je svaku sekundu filma i to do zadnjeg detalja. Gotovo da i nema retka dijaloga iz njegovog scenarija koji nije završio u filmu, a osim nekih vanjskih noćnih snimaka, Huston je cijeli film uspio snimiti po redoslijedu priče što je uvelike pomoglo samim glumcima.

Bijele večeri program je Kluba PFT-a kojeg vodi novinar Boris Vincek i koji iz mjeseca u mjesec dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča. Strukturiran je poput kluba čitatelja, a projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, dok je nakon gledanja na rasporedu diskusija s publikom. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je ona unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

Izvor

Leave a Reply


− 3 = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum