Izložba „Dijalozi“ u Gradskoj galeriji Pula: Motika – Sanvincenti

Izložba naziva „Dijalozi: Antun Motika u suvremenom kontekstu“ bit će otvorena u četvrtak 15. prosinca u 20 sati u Gradskoj galeriji Pula.

Kustosica izložbe je Branka Benčić.

dijalozi_1_pozivnica-2hrit_p02Dijalozi suvremenih umjetnika s radovima Antuna Motike serija je povremenih izložbi Gradske galerije Pula – Zbirke umjetnina Grada Pule i Zbirke Antun Motika, kojima se nastoji aktualizirati manje poznat i neistražen opus eksperimenata Antuna Motike sagledavajući ga u suvremenom kontekstu. Prva epizoda strukturirat će se kao dijalog dva umjetnika različitih generacija i poetika, a prvi pozvani umjetnik koji sagledava nasljeđe raznolike umjetničke prakse Antuna Motike biti će Davor Sanvincenti.

„Ova izložba zapravo predstavlja specifičan pogled Davora Sanvincentija na svjetlosne eksperimente Antuna Motike. Uključuje istraživanja prirode boje, pigmenta, svjetla, “tekućeg slikarstva” ili “muzike svjetla” – putem kojih oba umjetnika grade specifičnu “poetsku metastrukturu”. U interpretacijama koje su dio Sanvincentijeve umjetničke prakse moguće je prepoznati određene udaljene dispozitive i veze između radova. Angažirajući stare i nove tehnologije, analogne i digitalne medije i prakse, danas nam Sanvincenti može predstaviti i učiniti vidljivim niz mogućnosti projiciranih slika kakve je zamišljao i Antun Motika. Radovi Davora Sanvincentija koji nastaju u dijalogu s odabranim fragmentima Motikina opusa prevode neke ideje u drugi medij u tijeku tehnoloških promjena i inovacija.

Tragove radova Antuna Motike nalazimo u pigmentima i mrljama na stakalcima dijapozitiva, a njihova projekcija upućuje na organsku povezanost formi, dok kratki apstraktni eksperimentalni film Disintegration within the magnetic loop istražuje materijalnost filma. Drugim medijem ali razumljivim jezikom, prisutne ogrebotine i izgaranje trake bliske su Motikinim povećanjima, makro prizorima organske materije, dok pripadajući light box, poput herbarija, kao što je to radio Motika, između dva stakla konzervira filmsku traku“, navodi se u opisu izložbe.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 + = 11

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum