Održane radionice „Video novinarstvo – Radionice medijske pismenosti“ udruga Pulska filmska tvornica i Metamedij

„Video novinarstvo – Radionice medijske pismenosti“ održane su u listopadu i studenom 2016. u sklopu medijskih projekata Medionauti i Medijski kultivator udruga Pulska filmska tvornica i Metamedij, a bile su namijenjene srednjoškolcima trećeg i četvrtog razreda pulske Gimnazije i Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn.

p1150459-1200x900Radionice koje je pohodilo 33 polaznika bile su podijeljene u tri ciklusa, a u prvom održanom 19. i 20. listopada u prostorima PFT-a prvi blok je sačinjavala radionica Osnova novinarstva pod mentorstvom urednice portala Ipress Tatjane Uvodić Iveša i urednika Kulturistre Borisa Vinceka. Polaznici su prvo usvojili osnovna znanja o novinarskim formama, kako se priprema materijal za novinarski rad, kako razaznati što je to vijest, kako se prikupljaju podaci i koja su osnovna pitanja na koja novinarski prilog mora pronaći odgovore. Uslijedio je praktični rad u kojem su polaznici podijeljeni u deset grupa ta znanja upotrijebili na razradi vlastitih vijesti za novinarske video priloge. U drugom bloku na redu je bila radionica filmskog jezika pod mentorstvom Marka Zdravkovića Kunca iz PFT-a na kojoj su polaznici učili vrste kadrova, rakursa i pokreta kamere te kako se slažu u „riječi i rečenice“ filmskog jezika: scene i sekvence.

p1150522-1200x900Drugi i treći ciklus radionica održan je od 17. do 20. studenog u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc i u Pulskoj filmskoj tvornici. Prva dva dana polaznici su odslušali javno predavanje Marka Zdravkovića Kunca o Audio/video tehnologiji nakon kojeg su voditeljima Tatjani Uvodić Iveša i Borisu Vinceku pročitali svoje zadaće, razradili detalje oko razgovora sa sugovornicima i odredili na kojim će lokacijama snimati svoje priloge. Teme koje se obrađuju su „Beskućnici“, „Grafiti“, „Kriza medija“, „Društvene mreže“, „Govor mržnje u medijima“, „Mladi i politika“, „Kako odabrati pravi fakultet?“, „Društveno poduzetništvo“, „Neprofitni mediji“ „i „Mladi i mediji“. Polaznicima su u radu pomogli profesionalni snimatelji s kojima su dogovorili tehničke detalje prije izlaska na teren. Nakon trosatnog snimanja na više gradskim lokacija, polaznici i snimatelji uputili su u prostore PFT-a gdje su iskrcali i pregledali snimljene materijale.

p1150511-1200x900Završni, treći ciklus, održan je u prostorima PFT-a gdje su polaznici uz stručnu pomoć svih mentora kojima se priključila i prof. Maja Tatković pisali i snimali off-ove te uz pomoć snimatelja započeli s montažom svojih priloga. Zbog kompleksnosti ove zadnje faze rad se nastavio i sljedećih dana ovisno o dostupnosti polaznika koji su u svim ciklusima radionica pokazali iznimnu spretnost, zainteresiranost i angažman.

Prezentacija rezultata radionice uz javnu diskusiju, bit će održana 7. prosinca u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc s početkom u 19 sati. Tom će prilikom biti prikazani svi realizirani video prilozi polaznika. U javnoj diskusiji na temu „Mladi i mediji – od edukacije do produkcije“ sudjelovat će Boško Picula, Denis Mikolić i Stefani Veljak Gašparić, a moderatorica će biti Tanja Carić. Nakon programa slijedi druženje uz glazbeni program!

„Video novinarstvo – Radionice medijske pismenosti“ realizirane su uz podršku Grada Pule, Istarske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Tekst i fotografije Maja ISKRA

Leave a Reply


1 + 7 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum