PRIJE POTOPA – dokumentarac Leonarda DiCapria

Na internetu se odnedavno može besplatno (i s hrvatskim titlovima) pogledati dokumentarac „Prije potopa“, o problemima globalnog zatopljenja. Nastao je tako što je krajem zime 2014. Leonardo DiCaprio nazvao kolegu glumca i dokumentarista Fishera Stevensa s idejom suradnje na dokumentarcu koji će istražiti uzroke i učinke klimatskih promjena širom svijeta, te naglasiti hitnu potrebu odustajanja od fosilnih goriva – i htio je započeli odmah.

before-the-floodObjasnio je to ovako: “Naš prirodni svijet se ubrzano približava nikad viđenim nepovratnim i katastrofalnim promjenama koje ugrožavaju i samu budućnost čovječanstva. Nisam ovim filmom htio uplašiti ljude ili ih ugnjaviti sa statistikom i činjenicama koje oni već znaju, već usredotočiti se na ono što se može i mora biti učinjeno odmah, tako da naš planet bude podnošljiv dom za buduće generacije. Požurili smo jer nam ponestaje vremena.“

Tako su se u travnju 2014. Stevens i DiCaprio udružili s producentskom kućom RatPac i slavnim Martinom Scorseseom kao izvršnim producentom, te krenuli u dvogodišnji proces produkcije „Prije potopa“, koji ih je odveo u Europu, Aziju, Afriku, Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju i na Arktik.

“Kada smo Fisher i ja krenuli na ovo putovanje“, priča DiCaprio, „željeli smo napraviti film koji publici ne nudi samo alarmantne činjenice o klimatskim promjenama i krizi okoliša koju su uzrokovale nego i pokazuje rješenja koja su nam dostupna upravo sada i mogu proizvesti trajne promjene za budućnost.”

before-the-flood2Kao novoimenovani glasnik mira za klimatske promjene UN Leonardo DiCaprio se upustio u ulogu života. Putujući od udaljenih pustopoljina Greenlanda preko gorućih šuma Sumatre do Vatikana, istražio je razarajući učinak klimatskih promjena na planet i razgovarao s aktivistima, znanstvenicima i svjetskim liderima – uključujući Baracka Obamu, Elona Muska i papu Franju. Duboko propitujući uzroke krize i otkrivajući njihova potencijalna rješenja, DiCaprio traži odgovor na pitanje: možemo li djelovati prije nego što bude prekasno?

Priredila D. K.

Leave a Reply


3 − 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum