PROGRAM KLUBA PULSKE FILMSKE TVORNICE ZA PROSINAC 2016.

Raznovrsni program uz projekcije i gostovanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva, predstavljanje „Video novinarstva – radionice medijske pismenosti“ i javnu diskusiju, te Školu animiranog filma pripremila je Pulska filmska tvornica za mjesec kojim ispraćamo 2016. godinu. Program će započeti Klubodromom PFT-a i nezavisnom crno-bijelom dramom/komedijom/krimićem „Pod udarom zakona“ (Down by Law, 1986.) Jima Jarmuscha – s izvrsnim Tomom Waitsom, Johnom Luriem i Robertom Benignijem u glavnim ulogama – koja će biti prikazana ovog četvrtka, 1. prosinca, u 20 sati, a moderatorica će biti Ivana-Nataša Turković.

down-by-lawRadnja trećeg Jarmuschovog dugometražnog filma vrti se oko uhićenja i bijega iz zatvora trojce muškaraca, nijedan od kojih nije veliki kriminalac, no svi imaju lošu sreću u životu i odabiru prijatelja. Redatelj je ovdje odbacio uobičajene klišeje vezane za sam bijeg i, umjesto na način njegove izvedbe, fokusirao se na interakciju među zatvorenicima. Ključan element ovog konstruktivističkog neo-noira je spora kamera Robbyja Müllera, koja hvata arhitekturu New Orleansa i močvare Louisiane u koju zatvorenici dospijevaju. „Pod udarom zakona“ ima tempo i ritam bluesa i jazza, a glazbu su radili muzičari Tom Waits (čija pjesma “Jockey Full of Bourbon” veličanstveno otvara film) i John Lurie. Osim toga, u filmu je po prvi put predstavljen američkoj publici talijanski komičar Roberto Benigni.

Tijekom vikenda, odnosno 3. i 4. prosinca, u Klubu PFT-a bit će održan od 16 do 20 sati prvi dio Škole animiranog filma, koju će voditi Marko Zdravković-Kunac uz asistenciju Vanje Ujčića i Lare Šebelja. ŠAF je besplatan za polaznike, učenike viših razreda osnovnih škola, koji će savladavati osnove animacije i stop frame animacije uz pomoć softwarea Dragonframe, i u konačnici napraviti dva animirana filma u stop frame tehnici. Može ga pohađati najviše 15 polaznika, a prijave se šalju na mail pulskafilmskatvornica@gmail.com (osnovni podaci o djetetu i kontakt roditelja). Zainteresirani se mogu prijaviti do petka, 2. prosinca, do 12 sati. Više informacija moguće je dobiti na broj mobitela 095 55 818 53. Drugi dio ŠAF-a bit će održan narednog vikenda, to jest 10. i 11. prosinca, u isto vrijeme.

radionica-novinarstva1Naredni program, prezentacija rezultata Video novinarstva – radionice medijske pismenosti uz javnu diskusiju, bit će održan 7. prosinca u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc s početkom u 19 sati. Tom će prilikom biti prikazane realizirane TV reportaže sudionika ovog partnerskog projekta Pulske filmske tvornice i udruge Metamedij, učenika pulske Gimnazije i ŠPUD-a. Oni su na radionicama usvojili znanja i vještine potrebne za pokretanje i produkciju vlastitog medijskog proizvoda, uz korištenje novomedijskih alata i novih trendova u novinarstvu. U javnoj diskusiji na temu „Mladi i mediji – od edukacije do produkcije“ sudjelovat će Boško Picula, Denis Mikolić i Stefani Veljak Gašparić, a moderatorica će biti Tanja Carić. Nakon programa slijedi druženje uz glazbeni program!

poster-maltese-falcon-the-1941_02-1187x1200Naredne večeri, 8. prosinca, u 20 sati vraćaju se Književno-filmske Bijele večeri s Borisom Vincekom, koje će ovog puta biti posvećene „Malteškom sokolu“ Dashiella Hammetta i Johna Hustona. Redateljev prvijenac iz 1941. temelji se na Hammettovom detektivskom romanu iz 1929., čiji se glavni lik, Sam Spade, često navodi kao ključna figura u razvoju tvrdo kuhanog detektivskog žanra. Spade kombinira nekoliko značajki dotadašnjih detektiva, a prvenstveno hladnoću i ravnodušnost, nedostatak sentimentalnosti, izuzetnu pažnju za detalje, upornost, odlučnost u ostvarenju svoje vizije pravde i, ponekad, nemilosrdnost. Priča prati privatnog detektiva i njegova posla s tri beskrupulozna i ekscentrična kriminalca, i jednom prekrasnom lažljivicom, koji pokušavaju doći do neprocjenjivog kipa sokola. U filmu glume Humphrey Bogart, Mary Astor, Peter Lorre, Sydney Greenstreet i Gladys George, a Hustonova treća i do tad najpoznatija filmska adaptacija romana pripada klasičnom noiru.

Nedavno održana 48. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva bit će predstavljena u sklopu Klubodroma PFT-a 15. prosinca u 20 sati. Tada će biti prikazan jedan dio filmova nagrađenih na ovogodišnjem izdanju, dok ćemo preostale pogledati u drugom dijelu programa tijekom siječnja naredne godine. Moderator večeri bit će Marko Zdravković-Kunac.

heima-e1480596484939U četvrtak 22. prosinca u 20 sati uslijedit će projekcija glazbenog dokumentarca „Heima“ (2007.) Sigur Rósa, islandskog post-rock benda koji se nakon turneje vratio na rodni otok i na ljeto 2006. održao ondje niz besplatnih i nenajavljenih koncerata. Dva su velika koncerta na otvorenom, dok su preostali manji. Tu su i jedan protestni nastup protiv brane Kárahnjúkar te akustični koncert u kafiću za obitelj i prijatelje. Redatelj Dean DeBlois uskladio je u filmu eterični zvuk hvaljenog Sigur Rósovog albuma „Takk…“ (2005.) s nezemaljskom ljepotom ruralnog Islanda – njegovim snježnim planinskim vrhovima, gejzirima, napuštenim industrijskim gradom… DeBlois (nominiran za Oscara za neobični crtić „Lilo & Stitch“) hvata tu zadivljujuću i surealnu scenografiju s velikom pažnjom za kompoziciju. U montaži se nije bojao zadržati se na kuljanju slapa, stopama koje nestaju u pijesku ili osamljenoj cesti koja se gubi na horizontu. Njegova fotografija, istovremeno introspektivna i veličanstvena, savršeno nadopunjava Sigur Rósov repertoar. Redatelj ujedno otkriva kako bend crpi nadahnuće direktno iz okruženja, koristeći u stvaranju glazbe kamenje, pa čak i osušen rabarbaru.

vitelloni-photo2-1200x692Posljednji ovogodišnji Klubodrom bit će održan 29. prosinca u 20 sati, a na programu će biti „Dangube“ (I vitelloni, 1953.) Federica Fellinija. Ova komična drama je studija karaktera petorice mladića – intelektualca Leopolda, ženskaroša Fausta, zrelog Moralda, infantilnog Alberta i neizlječivog kockara Riccarda – iz malog primorskog talijanskog gradića, čiji se životi nalaze na prekretnici. Bez ikakva cilja u životu, oni provode dane u dokolici,  zabavljajući se, pijući i „loveći“ žene. Jedini od prijatelja koji želi više od života je Moraldo, svojevrsni Fellinijev alter-ego. U „Dangubama“ je izražen autobiografski moment koji zrcali značajne društvene promjene u Italiji ’50-ih godina, a film je smatran prekretnicom u redateljevom umjetničkom razvoju. Glazbu potpisuje Nino Rota, dok su u glavnim ulogama Alberto Sordi, Franco Fabrizi, Franco Interlenghi i Leopoldo Trieste. Moderatorica posljednje dvije Klubodromske večeri bit će Ivana-Nataša Turković. Svi programi su besplatni!

Programi Kluba Pulske filmske tvornice ostvareni su uz pomoć Zaklade Kultura nova, Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatskog filmskog saveza, udruge Metamedij, Grada Pule i Istarske županije.

Izvor

Leave a Reply


6 − 6 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum