Projekcija dokumentarnog filma „Sigur Rós: Heima“ na KLUBODROMU PFT-a

Klubodrom Pulske filmske tvornice donosi ovoga četvrtka, 22. prosinca, u 20 sati projekciju glazbenog dokumentarca „Heima“ (2007.) Sigur Rósa, islandskog post-rock benda koji se nakon turneje vratio na pitoreskni rodni otok i na ljeto 2006. održao ondje niz besplatnih i nenajavljenih koncerata. U njihovom prvom filmu naglasak je stavljen na prikazu rodnog kraja grupe poznate po eteričnoj glazbi, frontmanovom falsetu, sviranju gitare gudalom te inkorporaciji klasičnih i minimalističkih estetskih elemenata.

sigur-ros-heimaZa naslov je odabrana riječ “heima” što u prijevodu znači kod kuće ili domovina, a u dokumentarcu članovi grupe iznose svoju interpretaciju „Islanda“. Film se sastoji od tri komponente: svirke uživo, islandske prirode u službi glazbe i intervjua u kojima protagonisti kazuju gledateljima kako su se osjećali tijekom sviranja kod kuće te prepričavaju iskustva s turneje. Na taj je način u filmu jasno objašnjeno što bend podrazumijeva pod pojmom „kuća“.

Za potrebe snimanja obiđeno je 15 lokacija, među kojima su najudaljenija i najzabačenija mjesta – gradovi duhova, outsajderski umjetnički hramovi, nacionalni parkovi, male društvene sale i totalna nedođija brdovite divljine. Od održanih koncerata dva su velika na otvorenom (onaj u Reykjaviku je ne samo najveći u njihovoj karijeri nego i u islandskoj povijesti), dok su preostali manji. Tu su i jedan protestni koncert protiv brane Kárahnjúkar te akustični nastup u kafiću za obitelj i prijatelje.

Redatelj Dean DeBlois uskladio je u filmu eterični zvuk hvaljenog Sigur Rósovog albuma „Takk…“ (2005.) s nezemaljskom ljepotom ruralnog Islanda – njegovim snježnim planinskim vrhovima, gejzirima, farmom betonskih životinja, napuštenim industrijskim gradom… DeBlois (nominiran za Oscara za neobični crtić „Lilo & Stitch“) hvata tu zadivljujuću i surealnu scenografiju s velikom pažnjom za kompoziciju. U montaži se nije bojao zadržati se na kuljanju slapa, stopama koje nestaju u pijesku ili osamljenoj cesti koja se gubi na horizontu. Njegova fotografija, istovremeno introspektivna i veličanstvena, savršeno nadopunjava Sigur Rósov repertoar. Redatelj ujedno otkriva kako bend crpi nadahnuće direktno iz okruženja, koristeći u stvaranju glazbe kamenje, pa čak i osušen rabarbaru.

Programom će moderirati Ivana-Nataša Turković, a ulaz je slobodan.

Izvor

Leave a Reply


1 + 3 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum