„Citizenfour“ otvara Zimsko kino Rojc u Dnevnom boravku

Projekcijom filma Citizenfour večeras, 2. siječnja u 19 sati u Dnevnom boravku Rojca započinje dvotjedna revija dokumentarnog filma Zimsko kino Rojc. Svakog dana od danas pa sve do 14. siječnja od 19 sati u Dnevnom boravku Rojca prikazivat će se filmovi iz bogatog kataloga Restart Labela. Reviju dokumentarnog filma organiziraju Dnevni boravak  i Restart Label, a ulaz na sve projekcije je slobodan.

citizenfour-2„Citizenfour“, dobitnik Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film 2015. godine, je priča o Edwardu Snowdenu, najpoznatijem američkom zviždaču i bivšem zaposleniku CIA-e, čovjeku koji je otkrio skandal o nezakonitom prisluškivanju građana od strane Nacionalne službe sigurnosti SAD-a (NSA). Ovaj dokumentarni triler čija priča započinje anonimnim mailom, a nastavlja se odlaskom u Hong Kong i brojnim sastancima s čovjekom kojeg je u kratkom vremenskom periodu upoznala cijela planeta, ne samo da pokazuje opasnosti vladinog nadzora – tjera vas da ih osjetite na vlastitoj koži. Nakon što pogledate ovaj film, nikada više nećete na isti način gledati na telefon, e-mail, kreditnu karticu, web preglednik ili Facebook profil.

citizenfour-1Laura Poitras je autorica dokumentarnih filmova, novinarka i umjetnica. Njezini su filmovi premijerno prikazivani na festivalima diljem svijeta, a kao i njezini novinarski radovi, osvajali su brojne nagrade uključujući Peabody te nominacije za Oscara i Emmyja. My Country, My Country (2006) bavi se ratom u Iraku, a nominiran je za Oscara, Nagradu Independent  Spirit i Emmyja. The Oath (2010), o Guantanamu, osvojio je nagradu za kameru na Sundanceu, nagradu dokumentarnog žirija na Filmskom festivalu u Edinburghu i Nagradu Gotham za najbolji dokumentarni film. Ova dva filma čine prva dva dijela njezine trilogije o Americi nakon 11. rujna, a posljednji film iz trilogije je Citizenfour. Poitras predaje film na sveučilištima Duke i Yale. Njezini radovi odabrani su za Bijenale Whitney 2012., a prvu samostalnu izložbu imat će u Muzeju Whitney 2016. godine. Njezina izvješća o NSA, prema dokumentima koje je dobila od Edwarda Snowdena, doprinijela su Pulitzerovoj nagradi za javnu službu koja je dodijeljena Guardianu i Washington Postu. Osvojila su i Nagradu George Polk, Medalju Međunarodnog udruženja izvjestitelja i urednika, te Nagradu Ridenhour. Godine 2014. osvojila je i nagradu Courage Under Fire Međunarodnog dokumentarnog udruženja.S Glennom Greenwaldom i Jeremyjem Scahillom suosnovala je informativnu stranicu The Intercept. Trenutno živi u Berlinu.

Izvor

Leave a Reply


7 − 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum