Projekcija dokumentarca „Crvena kapela“ večeras u Dnevnom boravku Rojca

Večeras u okviru Zimskog kina u Dnevnom boravku Rojca prikazuje se dokumentarni film Madsa Brüggera „Crvena kapela“. Početak projekcije je u 19 sati, a ulaz je slobodan,

crvena-kapela-1Novinar, uvjeren da ispravan cilj opravdava beskrupulozna sredstva, spastičar i komičar, putuju u Sjevernu Koreju s jednom misijom – nasmijati ljude u jednom od najstrožih režima na svijetu. Lažno se predstavivši kao mala prosocijalistička kazališna skupina u programu kulturne razmjene između Danske i Sjeverne Koreje, „Crvena kapela“ dobiva dopuštenje da otputuje u Sjevernu Koreju i odigra nekoliko predstava za izabranu publiku. Dva člana trupe, Jacobi i Simon, tamo su rođeni, ali su kao djeca usvojeni u Danskoj, a ovo je njihova priča o suočavanju s vlastitim biološkim korijenima i pokušajem da izvedu predstavu u dijelu svijeta gdje humor i humanost žive u slabim uvjetima, a zajedništvo je tempirana umjetna bomba koja zastrašuje.

crvena-kapela-2Vođen parolom „humor je najslabija točka diktatorskih sistema“, redatelj ulazi u različite sfere društva i samu srž diktatorskog sistema Sjeverne Koreje, cinično tepajući „dragom Vođi“ pri svakoj komunikaciji s korejskim dužnosnicima. Ovo je priča i o susretu između slobodnomislećeg i totalitarnog društva koji svoje građane drži pod kontrolom: 23 milijuna građana Sjeverne Koreje pod željeznom su paskom dragog vođe generala Kim Jong-ila. Naslov „Crvena kapela“ referira se na komunističku špijunsku organizaciju u nacističkoj Njemačkoj koja je operirala pod imenom „Rote Kapelle“.

U filmu koji je producirala von Trierova produkcijska kuća Zentropa, redatelj dopušta da ga korejska pratnja manipulira, pokazujući koje čudne odluke ljudi moraju donositi kada im je sudbina u rukama bezosjećajnog diktatora. Na kritike da je film koji je napravio obična propaganda za koju je iskoristio svoje prijatelje, Brügger je poentirao: „Najbolji način da se borite protiv propagande jest upravo propaganda“.

Izvor

Leave a Reply


3 + = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum