„Samsara“ Pana Nalina na KLUBODROMU PULSKE FILMSKE TVORNICE

Posljednji Klubodrom Pulske filmske tvornice u mjesecu donosi ovoga četvrtka, 26. siječnja, u 20 sati nezavisnu dramu „Samsara“ (2001.) nastalu u koprodukciji Indije, Italije, Francuske i Njemačke, a u svom redateljskom debiju Pan Nalin prati traganje budističkog redovnika za Prosvjetljenjem. Ulaz na program kojim će moderirati Ivana-Nataša Turković je slobodan.

samsaraRadnja filma sa svega stotinjak riječi podsjeća na priču o izuzetno štovanom mudracu drevne Indije, kralju i hrabrom ratniku Vishvamitri, i Menaki, jednoj od najljepših apsari, ženskih duhova oblaka i vode iz hinduističke i budističke mitologije. K Vishvamitri ju je poslao Indra, kralj Bogova, kako bi ga zavela i omela u meditaciji, no među njima se rađa iskrena ljubav… Tashi je nadareni mladi redovnik koji je upravo priveo kraju tri godine samotne meditacije u planinama. Nakon oporavka vraća se uobičajenom rigoroznom redovničkom životu u samostanu gdje ga se veoma poštuje zbog stjecanja duboke razine prosvjetljenja. Međutim, Tashi s iznenađenjem otkriva nenadano buđenje vlastite seksualnosti.

Film pruža senzualni i elegantni osvrt na seks i duhovnost, a prvi je koji je ikada kompletno snimljen u veličanstvenim krajolicima Ladakha na sjeveru Indije, među vrhovima Himalaje. Da bi to ostvario, indijskom redatelju, scenaristu i dokumentaristu Panu Nalinu bilo je potrebno sedam godina borbe protiv nepovoljnih okolnosti – napete lokalne političke situacije koja je rezultirala ubojstvom triju redovnika i policijskim satom, te visinske bolesti. Glavni elementi filma su Ladakh i planine, i na njihovu temelju osmišljeni su kostimi čija boja varira ovisno o trenutačnom raspoloženju lika.

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

Izvor

Leave a Reply


6 − 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum