“Jesenja sonata” Ingmara Bergmana NA KLUBODROMU PULSKE FILMSKE TVORNICE

Po odabiru članice Vedrane Bakša ovog će četvrtka, 23. veljače, u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice biti prikazana drama “Jesenja sonata” (1978.) švedskog scenarista i redatelja Ingmara poster - jesenja sonataBergmana o poznatoj pijanistici s kojom se obračunava njezina zapostavljena kćer. Glavne uloge tumače Ingrid Bergman, Liv Ullmann i Lena Nyman, a ovo je bio posljednji Bergmanov film rađen za kinodvorane (svi su naredni, pa čak i oni prikazivani u kino salama, bili televizijske produkcije). Osim toga, za Ingrid Bergman je ovo bio zadnji nastup u dugometražnom igranom filmu, a po mnogima i najbolji u njezinoj karijeri. Programom će moderirati Vedrana Bakša, a ulaz je slobodan.

Eva (Liv Ullmann) je naizgled zadovoljna žena seoskog pastora. U posjet ona poziva svoju majku Charlottu (Ingrid Bergman), donekle ekscentričnu pijanisticu svjetskog ugleda, koju nije vidjela već više od sedam godina. Eva nije talentirana poput majke, iako je napisala dvije knjige i solidno savladala klavir. No, ona je prvenstveno posvećena brizi oko domaćinstva, muža, djece i paralizirane sestre. Tijekom tri dana Charlottinog boravka u kući majka i kćerka ponovo strastveno otkrivaju i razjašnjavaju njihov prošli i sadašnji odnos.

autumn-sonataS jedne strane film je bio kritiziran zbog određene formalne nedovršenosti, ekstremne zbijenosti i dvojbene varijacije na teme obiteljske neuroze, dok je s druge strane dobio i izuzetne pohvale. Paolo Valmarana smatra da je to možda najbergmanovskiji film od svih zbog “reduciranja na minimum svakog tradicionalnog filmskog posredništva kako bi drami prepustio maksimum prostora uz minimum zagađenja”. Piera Detassis je definirala film kao “skalpel koji uranja svoju oštricu u jedan od najplemenitijih ljudskih osjećaja: ljubav djece spram roditelja”. S vremenom su evaluacije postajale sve pohvalnije, pa je 2002. Keith Phipps napisao: “S uklanjanjem bremena visokih očekivanja, ‘Jesenja sonata’ može biti konačno pogledana kao skromna i prekrasna meditacija na smrt i ne uvijek realiziranu mogućnost međugeneracijskog pomirenja”.

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

Izvor

Leave a Reply


− 2 = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum