PREMIJERA “MEDIONAUTA” I “ISTARSKIH ŠTORIJA” NA TV NOVI

Pulska filmska tvornica imat će ovoga tjedna na TV Novi Pula dvije premijere  – dokumentarnog serijala “Istarske štorije” i obrazovno-informativne emisije “Medionauti”. Prva epizoda “Istarskih štorija” – “Forešta verđine” Sande Letonje-Marjanović – bit će prikazana u četvrtak, 16. veljače, u 21.45 sati, dok će se u nedjelju, 19. veljače, u 18.30 sati javnosti predstaviti “Medionauti” s epizodom o beskućnicima.

Sanda Letonja-Marjanović - Forešta veđine“Forešta verđine” donosi neobičnu priču o jednom pulskom paru. “Ja sam sretan čovjek na zemlji”, kaže Miro koji sa Sedinom gradi kuću od drveta i vreća punjenih zemljom. Poznaju se još iz vremena KZP-a, Kulturno-zabavnih programa, i izviđača, a sada su roditelji 16-godišnjaka koji se polako osamostaljuje te na svojoj zemlji žive u miru svoj permakulturni “zemljanski” san. Povremeno se koriste i svojim neobičnim mističnim moćima, pretvarajući se u ulične i kazališne čarobnjake.

Šest narednih 15-minutnih epizoda različitih autora (Ines Pletikos, Goran Legović, Katarina Radetić, Marko Zdravković-Kunac i Ivana Anić), među kojima su kako oni afirmirani tako i mladi kojima su prvi bili mentori, bit će prikazano u istom terminu. Ovaj dokumentarni televizijski serijal tematizira kulturne različitosti istarskog prostora te otkriva osebujnosti etnografskog bogatstva kao i šarolike socijalne skupine, od starosjedilaca do došljaka i marginalaca. Čut ćemo mnoštvo različitih glazbenih žanrova, instrumenata, jezika i narječja, vidjeti poznate vedute iz drugog ugla i ući u prostore koji se obično zaobilaze.

Medionati 2“Medionaute” će otvoriti epizoda na temu beskućnika, koja istražuje razloge radi kojih se sve više građana nalazi na rubu egzistencije. Osim što pruža uvid u njihov svijet, u epizodi se postavlja i pitanje što mi možemo učiniti za te ljude. O problemu će nam, između ostalih, pričati i Helena Babić, voditeljica Prihvatilišta za beskućnike Pula. U istom terminu bit će prikazano i preostalih sedam epizoda posvećenih krizi novinarske profesije, istraživačkom novinarstvu, neprofitnim medijima, društvenim mrežama, govoru mržnje u medijima, društvenom poduzetništvu te mladima i medijima.

Ova obrazovno-informativna televizijska emisija bavi se temama medijske i građanske pismenosti, a usmjerena je na promicanje vrijednosti pluralizma, ljudskih prava i slobode medija. Teme istražuju, obrađuju i predstavljaju učenici pulske Gimnazije i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula pod mentorstvom stručnog tima – Ivana Dobrana i Tanje Carić. U pojedinim epizodama nastoji se istražiti konkretan problem putem proučavanja zakonskih propisa, rezultata znanstvenih istraživanja, javnog mnijenja, potreba manjinskih skupina, stavova stručnjaka i uloga institucija, kao i predstavljanja udruga koje rade na unapređenju civilnog društva. Emisija je namijenjena prvenstveno djeci i mladima, ali i roditeljima, nastavnicima i široj javnosti.

Oba serijala su realizirana zahvaljujući financijskoj podršci Agencije za elektroničke medije, Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, te Hrvatskog audiovizualnog centra. “Medionautima” su uz još financijski doprinijeli Istarska županija i Grad Pula.

Izvor

Leave a Reply


9 + = 18

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum