Braća Zelenko i Ricardo Castro izlažu u Grožnjanu

U prostorijama grožnjanske galerije Fonticus svojim samostalnim izložbama predstavili su se braća Martin i Marko Zelenko, te portugalski ilustrator Ricardo Castro. Stručni osvrt na sve tri izložbe, uz predstavljanje autora, i ovoga puta posjetiteljima je iznio kustos galerije Eugen Borkovsky.

IMG_7915Portugalski umjetnik Ricardo Castro, koji se bavi crtanjem grafitnom olovkom, na ovoj izložbi nazvanoj “Homo ludens” predstavlja dio svojih radova sakupljenih u obliku kompleta igraćih karata. Figure koje su služile u ilustrativne svrhe, sad su figure rangirane u 4 zoga s po 13 karata, a zogove je označio s križem, rombom, uspravnim te okrenutim trokutom. Špil karata sastoji se tako od ukupno 52 različite karte i jednim jokerom, a posjetitelji su ih mogli po povoljnoj cijeni nabaviti i okušati se u toj začudnoj igri prepunoj asocijacija i simboličkih značenja.

Autor pojašnjava da su karte nastale prema njegovim ilustracijama, te priznaje da uz uspjele i prihvaćene ilustracije, neke od njih bile su pokušaji ilustracija naslovnica književnih djela koje nisu bile prošle odabir, što daje naslutiti priču koja se krije iza ovakvog predstavljanja. Život umjetnika je naime često nesiguran i ovisi o prodaji njegovih djela, o tome ponekad ovisi hoće li išta imati za pojesti sljedeći dan, pa je i njegova egzistencija svojevrsno kockanje. Dio uspjeha je u njegovoj vještini, ostatak leži na usudu, odnosno u kartama kojim će ga život poslužiti. Dok ne stekne dovoljno iskustva, ili ne dobije znanje od nekog iskusnijeg, nitko nije kovač svoje sreće odnosno, svatko se smije nadati nekolicini sretnih i spretnih početničkih poteza.

Izložbu kustos opisuje ovim riječima: “Ricardo Castro realizira niz radova na kartonima manjeg formata. Svi oblici i veličine podloga su identični. Pomnijem pogledu ne izmiču oznake na radovima – one koje se obično stavljaju na igraće karte – pa smo uskoro pred odgonetkom. No, dok oznake vrijednosti karata sliče na realne, na njima su crteži drugačijeg sadržaja od uobičajenih ilustracija kraljeva, dama ili asova. Ricardo Castro za slikovno polje karte uzima segmente svog likovnog opusa čime ih snažno obilježuje. Pregledavajući ih, uvijek su u kadru nadrealistički sadržaji koji bivaju izvedeni prepoznatljivim autorskim rukopisom. Neki su male kompozicije, a neke bi mogli smatrati studijama, skicama. Teme, motivi variraju od humanoidnih, životinjskih ili biomorfnih impresija. Dojam je često na rubu nelagode: možemo iščitati figure ili dijelove nekih hibridnih bića ili pak vizualizacije snažnih doživljaja. Projekt se može doživjeti kao portfolio, autorska prezentacija, koja je uvijek pri ruci i koja ne zauzima prostor niti komplicira prezentaciju.”

Ricardo Castro rođen je 1978. godine. Završio je Fakultetu likovnih umjetnosti u Portu (Portugal), 2001. godine. Tu je također završio dvije godine studija moderne i suvremene filozofije na Filozofskom fakultetu, 2003. godine. Doktorirao je dizajn na Fakultetu likovnih umjetnosti u Lisabonu. Radio je za nekoliko časopisa na različitim pozicijama, kao urednik, ilustrator. Sudjelovao je na mnogobrojnim kolektivnim i samostalnim izložbama i art-sajmovima. Njegovi se radovi mogu naći na mnogo javnih mjesta (galerije, knjižnice, zbirke…), a ilustracije su mu objavljivane u više časopisa i publikacija.

IMG_7885Marko Zelenko se predstavlja sa devet podnih, ili stolnih minijatura koje pripadaju dvjema odvojenim serijama: motivi jedne od njih pripadaju morskom dnu, a druge “kruhu našem svagdašnjem”. Autor se ne poigrava, nego teži iskonskome, a to su dva motiva čija se povijest gubi u nepoznato. S obzirom da klesar živi od kamena, moglo bi se reći da je kamen njegov kruh. S druge strane bića iz morskoga dna su zaštićena oklopom od vapnenca, što ih čini živućim skulpturama. Izložba ovog autora se vrti između ova dva pola, ovom prigodom povezanih stazom morskih oblutaka koja okružuje cijelu izložbenu prostoriju. Postavlja se pitanje, je li šljunčana staza zapravo samo višak nastao prilikom izrade skulptura ili prirodna okolina ovih radova.

Borkovski o izložbi pod nazivom “Otok” ističe: “Marko Zelenko vrsni je poznavalac duše kamenog materijala. Veći dio radova ima figurativne konotacije, a dio ima apstraktne odlike koje, ipak, uvijek izazivaju asocijacije na prepoznatljivo. Na nekim radovima očituje se potpuni izlazak u prostor dok na nekima umjetnik propituje na način da poštuje monolit materijala, a poigrava se formiranjem reljefa, ostavljanjem/izrastanjem formi koje su naoko sekundarne iako u konačnici određuju artefakt. Očit je umjetnikov osjećaj za oblikovanje prostornih komponenti i njihovo sudjelovanje u artificijelnom obliku kao cjelini. Na svim radovima prisutan je izuzetno profesionalan i znalački odnos s materijalom.

Marko Zelenko, rođen je 1982. godine u Kopru. Diplomirao je na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje 2010. godine u Ljubljani. Sudjelovao je na mnogim simpozijima u zemlji i inozemstvu. Sudjelovao u projektima te izlagao na kolektivnim i samostalnim izložbama u više zemalja. Za svoje radove nekoliko je puta nagrađivan. Više godina uspješno surađuje sa Restavratorskim centrom u Ljubljani, odjelom za kamen. Realizirao je nekoliko javnih skulptura. bavi se kiparstvom i restauracijom. Živi između Izole i Grožnjana

IMG_7896Martin Zelenko u zamračenoj prostoriji predstavlja izložbu nazvanu “Retrofuturizam” koja se sastoji od sedam kartonskih figura mehaničkih čudovišta. Ove su zidne i podne kolažne kreacije proizišle iz mašte dječaka, a taj isti dječak ih je u odrasloj dobi obistinio. Čudovišta nose boje koje pripadaju lancima supermarketa i slike proizvoda koji bi nam navodno trebali olakšati život, a zapravo su lažne prijetnje. One će se ostvariti jedino ako ih kupimo. Borkovski je napomenuo: “Polazeći od ready madea, projekt Martina Zelenka pokazuje konceptualni rezultat kojim autor teži potaknuti razmišljanje promatrača. Jedna od umjetnikovih premisa zasigurno je primjećivanje i opterećenost suvremenog čovjeka konzumerizmom, reklamokracijom. U drami, roboti se osvješćuju i, nezadovoljni svojim statusom, dižu pobunu. Iz povijesti znamo da su ljudi, radnici, već jednom uništavali novonastale mašine koje su im oduzele posao. No, robotika napreduje pa je sasvim moguće da će budućnost ponovno donijeti situaciju u kojoj će se ljudi morati pobuniti protiv robota. Ovim slijedom, mi bismo robote zapravo trebali mrziti, no iskazani artistički šarm Martina Zelenka, bez obzira na premisu, dopušta da nam budu simpatični.”

Martin Zelenko, rođen je 1984. godine. Maturirao je na Umjetničkoj gimnaziji u Kopru. Diplomirao je na studiju Oblikovanje vizualnih komunikacija u Ljubljani, na Akademiji za likovnu umjetnost. Predstavljao se više puta na kolektivnim, selektiranim i samostalnim izložbama. Živi i radi između Grožnjana i Izole.

Tekst Marko ŠORGO
Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


4 − = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum