Film „Je letrika ubila štrige“ u istarskim kinima

Nakon premijernog prikazivanja filma „Je letrika ubila štrige“ u Puli, film se u redovnom programu kina Valli može pogledati 30. ožujka u 18,40 sati i 4. travnja u 17 sati, u Pučkom otvorenom učilištu u Poreču 7. travnja u 20 sati, u Art-kinu Croatia u Rijeci 8. travnja u 20 sati, te u Pučkom otvorenom učilištu u Labinu 19. travnja u 20,30 sati. Film će u travnju biti prikazan i na ETNOFILmu u Rovinju.

“Po noće nastane jedan novi sviet, sve je škuro, sve je drugajče, okolo gredo štrigi, mraki, svieći, vukodlaki…”(M.Kranjčić) tradicijske istarske priče gledatelja vode u svijet mašte u jednu manje poznatu, mističnu Istru.

letrika (1200x361)

Istra ima bogatu usmenu tradiciju pripovijedanja, a posebno su zanimljive priče o “fantastičnim” bićima (štrigama, štrigunima, morama, štroligama, krsnicima, vilama,vukodlacima) koje su se pripovijedale u prošlosti, ali se pričaju još i danas. Dokumentarno-igrani film “Je letrika ubila štrige” gledatelja vodi u svijet mašte u jednu manje poznatu, mističnu Istru. Kazivači iz svih dijelova Istre na autentičnom jeziku pričaju priče koje se ili tradicionalno pričaju u njihovom kraju ili su to priče koje su doživjeli njihovi bližnji, a o nekima govore kao o doživljaju „iz prve ruke“.

Scenarij potpisuju Viviana Brkarić i Cristian Kolacio, koji je i redatelj filma. Glazbu potpisuje Noel Šuran u svojem prepoznatljivom eksperimentalnom propitivanju tradicijske glazbe koristeći suvremene i tradicionalne tehnike. Zvučna kulisa filma na svojevrstan način ilustrira ono što se u filmu prožima, a to je tradicija i suvremeno gledanje na mitove i vjerovanja. Na tom tragu, u filmu se, u hibridnoj formi, izmjenjuju dokumentarni kadrovi s kazivačima i igrane scene u kojima glumci iz lokalnih istarskih glumačkih skupina rekonstruiraju priče kazivača. Produkcijska kuća je udruga „Spod Učke“, a producent Viviana Brkarić. Montažer je Željko Bobo Bobanović. U glavnoj ulozi je Refik Fiko Saliji, a narator Paolo Zgrablić. Tekst naracije potpisuje Mladen Blažević. Oblikovatelj zvuka je Ivo Arexx Vičić, asistent režije Mladen Mlaggio Đaković, montažer zvuka Robert Maister, za vizualne efekte (VFX) zaslužan je Luka Bešlić, druga kamera Tedi Grubica, scenograf Sven Stilinović, maska Romana Poropat.

Izvor

Leave a Reply


− 3 = 4

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum