Film za 21. stoljeće

KINO: JA, DANIEL BLAKE, redatelja Kena Loacha

Daniel Blake

Nezaustavljivi britanski veteran Ken Loach i nakon navršenih 80 godina neumorno obrađuje društvene boljke uz dojmljiv autorski angažman.

Sredovječni junak njegovog novog filma “Ja, Daniel Blake” (izvrsni Dave Johns) nakon preživljenog infarkta vodi suludu bitku s neumornom britanskom birokracijom, budući da ne može steći status osobe s invaliditetom, a ne može nastaviti ni raditi svoj prijašnji posao stolara. Pritom slučajno sreće siromašnu mladu majku s dvoje male djece i njihovi putevi postaju nerazdvojno povezani.

Loach je veliki ljevičar, ali i jako talentiran redatelj, tako da njegove priče nikad ne prelaze u jeftine političke pamflete. Tako je i u ovom filmu, oporoj priči znalački prožetoj crnim humorom i povremenim optimizmom, koja govori o tome kako su vremena jako teška, ali to ipak nije razlog da se predamo i pokleknemo duhom. Loachov socijalni angažman i ovdje je podvučen znalačkim radom s glumcima i naročito preciznom, ali nenametljivom režijom, koja kod manje upućenih stvara lažni dojam da je takav film lako napraviti.

“Ja, Daniel Blake” trebala bi biti obavezna lektira za gledatelja 21. stoljeća, samo što to gotovo nitko ne razumije. Barem ako je suditi prema broju gledatelja u hrvatskim kinima. Očito je puno lakše odmarati mozak na plitkim holivudskim hitovima, nego pogledati surovu istinu u oči.

Elvis Lenić

Leave a Reply


7 − = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum