Gerardo Estrada Martinez gost projekta El Sistema u Istri

SO DO centar Istra ugostio je ovaj vikend Gerarda Estradu Martineza, venezuelanskog dirigenta koji trenutno živi u Bjelorusiji, gdje je počasni dirigent Simfonijskog orkestra RTV Bjelorusija i Simfonijskog orkestra grada Mogilev, ali i stalni suradnik portugalske El Sisteme –  organizacije koja provodi glazbenu edukaciju djece i mladih po El Sistema metodologiji iz Venezuele.

IMG_2325 (1200x800)Gerardo je svojim znanjem i iskustvom oplemenio projekt koji SO DO provodi u Istri, te je svojim nježnim i smirenim vođenjem motivirao i inspirirao mnoge. Iznenadio se koliko se entuzijazma i zajedništva osjeća u orkestru koji je tek počeo s radom prije par mjeseci. Kao što je naglasio djeci, svirati sam i u orkestru nije isto. Orkestar traži da slušamo druge, podržavamo se, ne nadglasavamo, odnosno ne namećemo kada ne treba, ali i zablistamo kada treba. To je snaga orkestra i nju je osjetio. Rekao je da se moto, koji je stalni dirigent SO DO-a – Petar Matošević, kroz šalu prožeo orkestrom: Svi za jednog, jedan za sve!, zaista osjeća, i na tome čestitao svim profesorima koji sudjeluju u radu centra.

Na kraju radionice održan je i koncert za obitelj i prijatelje SO DO-ovaca, te je Gerardo svima zahvalio što su došli i što podržavaju svoju djecu da dolaze na orkestar i da rade ono što vole, a što obogaćuje njihov život. Podrška obitelji, istaknuo je, neizmjerno je važna za djecu i njihov razvojni put te je i iz svoje osobne perspektive istaknuo koliko mu je značila.

Ovaj koncert bio je dobro zagrijavanje za idući vikend kada SO DO centar Istra ima svoj prvi službeni nastup, i to zajedno sa SO DO centrom Zagreb. Dva orkestra mladih muzicirat će zajedno u Puli – 25. ožujka u Hotelu Park Plaza Histria u 19.30 sati, te u Poreču drugi dan – 26. ožujka u podne. Koncerti su besplatni za javnost.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − 5 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum