Izložba Andreja Zbašnika „Pojmovni amortizeri“ u galeriji Luka

Otvorenje samostalne izložbe Andreja Zbašnika naziva „Pojmovni amortizeri“ bit će održano u petak, 17. ožujka u 19 sati, u pulskoj galeriji Luka.

Zbašnik - poziv„’Pojmovni amortizeri’ naziv je ciklusa agitacija sastavljenih od jednog pojma na hrvatskom i engleskom jeziku, ukupno njih šezdeset na formatu A3. Polazim od stava da se svaki vizualni estetski kod kroz svoju konačnu percepcijsku i konotacijsku definiciju oformljuje u specifičnom pojmovnom sustavu. Ustvari, pojmovni i vizualni sustav uvijek se nadopunjavaju. Agitacije upućuju na određenu aktivnost i u sebi sažimaju psihološki, sociološki, kulturološki i fiziološki aspekt prostora te na mentalnoj i tjelesnoj razini promatrača pretvaraju u performera. S čisto estetske razine pisana riječ je vizualni znak, sastavljen od boje i linije, i mora postojati kulturološki identitet da bi se pisana riječ u formi i sadržaju razumjela. Živimo u svijetu svakodnevne invazije informacija. Ovi radovi izražavaju kritički presjek i ironičan komentar na svakodnevnu medijsku manipulaciju. Ta manipulacija očita je u svim medijskim oblicima, ali činjenica je da se riječi i slike najviše koriste u programiranju stvarnosti…“, navodi autor.

„U prijevodu pojmova s hrvatskog na engleski jezik koristio sam se google prevoditeljem. Neki pojmovi nisu prevedeni točno, odnosno s istim značenjem. Ta pogreška je nenamjerna, a za google prevoditelj sam se odlučio zbog toga što mi se činilo da mi daje brzo i učinkovito rješenje tog prevoditeljskog problema. Zbog nekog opravdanja vlastitog postupka, u samom pristupu stvaranja, koristio sam google prevoditelj kao ekspresni i brzi način prevođenja. Zbog toga, ove pogreške u prevođenju nekih imperativa, mogu biti shvaćene i kao kritika globalnog korištenja takvog načina prevođenja, zbog nedovoljnog poznavanja jezika na koji se prevodi, ili zbog užurbanog i medijski prihvaćenog načina korištenja gotovih internetskih usluga“, zaključuje Zbašnik.

Andrej Zbašnik je rođen 1976. godine u Rijeci. Živi u Čabru. Opću gimnaziju završava 1994. godine u Čabru. Iste godine upisuje Pedagoški fakultet u Rijeci, sadašnji Filozofski fakultet, odsjek za likovnu kulturu. Na fakultetu, za dodatni izborni predmet izabire slikarstvo, u kojem se usavršava uz vodstvo akademskog slikara Marijana Pongraca i akademske slikarice specijalistice Ksenije Mogin. Diplomirao je 1999. godine i stekao stručnu spremu i stručni naziv, profesor likovne kulture. Aktivno se bavi likovno – umjetničkim promišljanjem zbilje i pisanjem. Stvara isključivo u stanu u kojem živi i u ateljeu. Do sada je osmislio i realizirao više samostalnih izložbi slika i umjetničkih projekata i koncepata. Sudjelovao je na nekoliko skupnih izložbi. Član je HDLU-a Istre.

B. V.

Leave a Reply


− 2 = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum